Basisschool Laetare wint Challenge!

Geplaatst zondag december 04, 2016 Door Mariëlle

Op 29 november nam de stamgroep Krokodillenbende van basisschool Laetare met leerlingen uit groep 6, 7 en 8 de prijs van stichting Omgaan met Pesten in ontvangst. Zij wonnen de challenge ‘Pesten stoppen? Dat kun jij wel!’. Tijdens de Week tegen Pesten bekeek de klas onder andere de videoboodschap van Foppe de Haan, ambassadeur van de stichting. Foppe de Haan, oud-voetbaltrainer, heeft een uitdaging voor ons allemaal “Samen schoppen we pesten de wereld uit!”. Dat lieten deze leerlingen zich geen twee keer zeggen. Daar wilde de klas graag aan meedoen en leerlingen maakten samen een spetterend filmpje.

Stichting Omgaan met Pesten kreeg filmpjes binnen van verschillende scholen en zelfs van sportverenigingen. Laetare werd de winnaar omdat deze leerlingen heel dapper durfden te vertellen over hun eigen ervaringen met pesten als slachtoffer, maar ook als pester, meeloper en helper. Dat is nog eens een mooie combinatie van kwetsbaarheid & kracht! Daarnaast maakten zij duidelijk dat je samen sterk kunt staan tegen pesten. Kijkers krijgen aanmoediging om zich sterk te maken tegen pesten, maar krijgen door dit filmpje ook meer vertrouwen dat je pesten kunt stoppen. Tot slot werd het filmpje ook nog eens bewerkt met een intro en muziek. Kortom, wat een werk hebben deze toppers verzet! Zij hebben de prijs dubbel en dwars verdiend.

Mirelle Valentijn, een van de initiatiefnemers van stichting Omgaan met Pesten en trainer, kwam de prijs op school uitreiken en verzorgde voor de klas een workshop ‘Samen Sterk tegen Pesten!’. Zij overhandigde tot slot aan ieder kind de ‘Pesten stoppen? Dat kun jij wel!’-kaart. Ook kreeg de klas een ‘ik denk me sterk’- spel waarmee positieve gedachtekracht en ‘opkomen voor jezelf en een ander’ gestimuleerd wordt.

De workshop startte met een gesprek met de trainer over haar eigen ervaringen met pesten als kind. Toen ze voorlas uit haar dagboek werd het helemaal stil. De kinderen waren geraakt door haar gevoelens van onzekerheid, eenzaamheid en haar sombere gedachten. In een interview stelden de leerlingen daarna vragen. Zo begrepen zij steeds beter hoe het zo heeft kunnen gebeuren. Er kwamen troostende reacties. zoals: ‘Ik zou een tijdmachine voor je willen maken Mirelle, dan zorgde ik dat het anders was gegaan.’

Na de pauze was het tijd voor het actieve gedeelte van de workshop. In een discussiespel waarbij de kinderen steeds positie in een vak moesten innemen, leerden zij wat het verschil is tussen plagen en pesten. Mooi was dat de leerlingen na het spel vertelden dat je ook kunt vragen of een grapje oké of niet oké is. Tijdens het kijken naar rollen in de klas was de trainer geraakt door de openheid van de kinderen over hun eigen rol en ervaringen. Zelfs kinderen die ook weleens meelopen met pesten gaven een toelichting. Met elkaar werd gekeken naar de toekomst. Een rol ben je niet, een rol doe je en dus kun je ook kiezen voor een andere rol in de groep. Tot slot ontdekten zij in toneelspel hoe je kunt opkomen voor jezelf en elkaar en welke positieve gedachten je daarbij kracht geven. Een leerling: ‘door het toneelstukje snap ik nu beter hoe ik mijn eigen grenzen aan kan geven.’
Benieuwd naar het winnende filmpje van de challenge? Kijk dan op https://www.youtube.com/watch?v=KPbLonbLr4w

De trainers van de stichting Omgaan met Pesten zetten zich al jaren in om het pestprobleem uit de wereld te helpen. Vorig jaar is de Sta Sterk methode door de overheid geplaatst op de lijst met 13 veelbelovende antipestprogramma’s. Trainers bieden twee soorten hulp: trainingen en workshops. In workshops krijgen ouders of beroepskrachten handvatten om beter met pesten om te gaan. De Sta Sterk training is voor kinderen en jongeren om ‘sterker te staan’ bij pestgedrag, wat de negatieve effecten beperkt. Scholen en andere organisaties kunnen terecht voor deskundigheidsbevordering van personeel en ouders en voor ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van antipestbeleid.

Daarnaast draait er in januari weer een cursus voor de functie van anti-pestcoördinator binnen het onderwijs en begint er weer een nieuwe opleiding tot trainer Omgaan met Pesten. Op zaterdag 10 december organiseert de stichting een gratis informatieochtend in Driebergen van 10.30 – 13.00 over het werk van de stichting, de trainers en het opleidingsaanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf in voor onze nieuwsbrief!