Dag / Week tegen pesten

Feel Fine Online

September 2017 stond in het teken van het 12,5 jarig jubileum van stichting Omgaan met Pesten.
Op 1 september is de nieuwe campagne ‘Feel Fine Online’ gelanceerd met als doel om jong & oud bewust te maken van het belang je goed te voelen in de online-wereld. Want naast de risico’s die er zijn, biedt de online wereld vooral een plek om te delen wie je bent, wat je doet en beleeft met elkaar en om plezier te maken of je vrienden te ontmoeten.

 

De campagne nodigt jong & oud uit om deze omgeving positief te gebruiken. Ga er goed mee om zonder een ander te schaden en gebruik de omgeving juist om anderen een goed gevoel te geven. En maak je een misser? Maak het dan goed! Zorg voor herstel. Schaad iemand anders jou? Kom voor jezelf op, blijf in je kracht of vraag hulp.

In de animatie speelt de mascotte van de stichting ‘Sterk’ de hoofdrol. Ook deze animatie werd gemaakt door een jongere voor jongeren, Nathan van Wijk (19 jaar) uit Zaandam, die de Media-opleiding volgt. Dat deed hij niet alleen. Hij werd hierbij ondersteund door filmmaakster Sanne van Heese, trainer van praktijk MedLev, die vanuit haar andere passie, professioneel films maken, Nathan heeft gecoacht in dit proces.

Bij de videoboodschap van de groep jongeren en de animatie ‘Feel Fine Online’ hoort ook een gratis lesbrief en poster voor scholen. Vraag deze aan via het formulier rechts op deze pagina.

 

Kick off

Mirelle Valentijn, een van de initiatiefnemers van Stichting Omgaan met Pesten, neemt u in deze video mee in het 12,5 jarig bestaan van onze stichting en de belangrijke bijdrage die we hebben geleverd in de afgelopen jaren aan het voorkomen en aanpakken van pesten. Daarnaast deelt zij de gedachten achter de campagne ‘Feel Fine Online’ van het campagne team.

 

De online en offline wereld voor kinderen en cyberpesten

Voel je goed online ©OMP

Kinderen maken geen onderscheid tussen online en face-to-face pesten. Net als bij ‘gewoon’ pesten gaat het bij online pesten om schelden, roddelen en buitensluiten. Het gebeurt ook op andere manieren zoals het hacken van accounts, nare berichten plaatsen uit naam van een ander of bijvoorbeeld het ongevraagd online verspreiden van bewerkte foto’s of filmpjes. Zowel op de basisschool als op de middelbare school krijgen leerlingen hiermee te maken. Online pesten gebeurt ook anoniem. Dat maakt de drempel lager om te pesten en het is lastiger om te achterhalen wie de pester is.

In de praktijk merken trainers Omgaan met Pesten dat online pesten en face-to-face pesten steeds vaker door elkaar lopen. Bijvoorbeeld wanneer online pesten zich voordoet in de vrije tijd. Denk aan nare en kwetsende opmerkingen die een kind ‘s avonds via watts-app in een groep ontvangt. Veel kinderen in die watts-appgroep reageren hierop ook negatief in plaats van daar een stokje voor te steken! De volgende morgen weer naar school moeten en weten dat je diegenen die over je grens zijn gegaan, weer onder ogen gaat komen, kan veel spanning geven en lastige situaties met zich meebrengen.

De campagnes van stichting Omgaan met Pesten hebben zich de afgelopen 12,5 jaar gekenmerkt door het principe ‘door jongeren voor jongeren’. Zij zetten een talent in en voelen zich betrokken bij het voorkomen of aanpakken van pesten, omdat zij dit zelf hebben meegemaakt, of om zich heen hebben gezien welke schade dit kan aanrichten. Jongeren zetten zich actief in om  – samen met trainers en andere professionals die zich belangeloos verbinden aan de stichting – jong & oud bewust te maken van het belang om pesten aan te pakken.

De activiteiten in de jubileummaand en week tegen pesten zijn mede mogelijk gemaakt door:

Foppe de Haan, ambassadeur |  Gertjan Verbeek, ambassadeur |  Arie Engel Koomen, ambassadeur

Erland Galjaard, supporter |  Drankenhandel Veelers BV & Twentsch Wijnhuis, Vasse  

Finalisten Junior Song Festival 2014 | Nathan van Wijk, student Media Opleiding, Zaandam 

Student, filmacademie Amsterdam | Rosanne Kok, journaliste & tekstschrijver, Vinkeveen

Helga Smit, grafisch vormgeefster, Vleuten | André Valentijn, grafisch vormgever, Wilnis

Sanne van Heese, filmmaakster , Den Haag | Wim Steijven, fotograaf, ‘s-Hertogenbosch

Bloemenwinkel de Madelief, Monster |  Jurgen Blom, Handling Compagny Mijdrecht

Semmie Sprekend Spel en Training, Maassluis |  Anita Steenbergen, banketbakker, Mijdrecht

Nelie, boekenwinkel Mondria Mijdrecht |  Jan Tersteeg, Frank Vaneman Automotive

Alberta Schuurs, wethouder, Gemeente de Ronde Venen, Mijdrecht

Bart Vinck, SD Producties, Nieuw Bergen

Werkgroep Jubileum & campagne Feel Fine Online:
Mirelle Valentijn, Brenda Vinck, Michanou Selberie, Samantha van Bogaert,
Kim Warners, Margo Henderson, Mieke van Tricht, Caroline van Bommel

Landelijk team trainers omgaan met pesten |  Bestuur Stichting Omgaan met Pesten | Bestuur Vereniging trainers omgaan met pesten

Zij stelden belangeloos hun talent en professionele achtergrond beschikbaar, omdat zij stichting Omgaan met Pesten een warm hart toedragen.

 

stuur mij het lespakket