Inspiratie & verdiepingsdag anti-pestcoördinatoren – Thema cursus: thuiszitten door pesten

Inspiratie & verdiepingsdag anti-pestcoördinatoren – Thema cursus: thuiszitten door pesten - nov 28, 2018

 • 28

 • nov

 • 2:30 PM - 7:30 PM

 • days left

Inspiratie & verdiepingsdag anti-pestcoördinatoren

28 november ’18 14.30 – 19.30

Thema: thuiszitten door pesten

Ook dit seizoen organiseren wij na het succes van vorig jaar opnieuw inspiratie & verdiepingingsdagen voor anti-pestcoördinatoren. De cursusdag is opgebouwd rond een thema.

Thuiszitten door pesten zie je soms aankomen als professional, maar verdrietig genoeg is het vaker een feit waar je als school opeens mee geconfronteerd wordt. Dreigende thuiszitters blijven vaak onder de radar en worden niet altijd tijdig gesignaleerd.

 • Een leerling uit groep 7 kwam van de één op andere dag niet meer op school halverwege het schooljaar. Het zoveelste incident was de druppel geweest. De leerling zag het niet meer zitten en ouders hadden de hoop op betere tijden verloren. School was diep geschokt door alles dat daarna naar boven kwam. Het pesten was al twee jaar onder de radar gebleven en niet opgemerkt.
 • Een leerling uit groep 8 kwam van de ene op de andere dag thuis te zitten aan het einde van het schooljaar. School wist wel dat er incidenten plaatsvonden en had daar ook aandacht voor. Dat de impact zo groot was hadden zij niet gezien. Of de leerling nog mee zou gaan op kamp en de rol in de afsluitende musical zou spelen was nog maar de vraag.
 • Een leerling uit 3 Mavo die al eerder door pesten van school was gewisseld, liep opnieuw vast na bij herhaling in aanraking komen met pesten. Depressie en eetproblemen volgde. De leerling volgde na maanden thuis zitten de individuele sta sterk training tijdens terugkeer op school. School had een eigen visie op wat de leerling nodig had om optimaal te kunnen functioneren. Ouders, leerling en school kwamen in conflict. Uiteindelijk volgde nog eenmaal een schoolwissel naar het bijzonder onderwijs en vond de leerling een plek waar deze eindelijk zichzelf kon zijn.

Voorbeelden uit de Praktijk van Trainer Omgaan met Pesten Mirelle Valentijn.

Door het leed te aanschouwen voor alle betrokken partijen, kind, ouders, school besloot Mirelle Valentijn, een stappenplan te ontwikkelen om ‘thuiszitten door pesten’ te voorkomen en thuiszitters terug te begeleiden naar school. Samen met collega docent van het Kenniscentrum Omgaan met Pesten, Marloes van Tetering, werkte zij dit verder uit. In deze scholing leer je het stappenplan te doorgronden en toe te passen in de onderwijspraktijk.

Er is zoveel mogelijk als het gaat om het voorkomen van thuiszitters en een zorgvuldige begeleiding terug naar school.

Voor wie?

Op 28 november zijn anti-pestcoördinatoren uit heel Nederland van harte welkom. Ook andere professionals uit het onderwijs kunnen de cursus volgen zoals o.a. docenten uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hoger beroepsonderwijs, intern begeleiders, leerlingbegeleiders, zorgcoördinatoren, mentoren en vertrouwenspersonen binnen onderwijsinstellingen. Uiteraard zijn ook pedagogisch professionals als trainers, coaches, therapeuten en maatschappelijk werkers van harte welkom.

Waar?

De cursus wordt gegeven op onze vertrouwde opleidingslocatie De Bergse Bossen in Driebergen.

Kosten?

De kosten voor de cursus, begeleid door twee docenten per groep, bedragen € 275, –. Dit is inclusief bewijs van deelname, hand-out, het stappenplan ‘thuiszitten door pesten’, koffie/thee, snack.

Nog een paar dagen met korting!

210,– i.p.v. 275,– bij aanmelden voor 17 november!

Doel van deze cursusdag

Na deze cursusdag:

 • Ben je op de hoogte van actuele ontwikkelingen rond sociale veiligheid en de functie van anti-pest coördinator in het onderwijs.
 • Heb je kennis opgedaan van recent gepubliceerde onderzoeken rond sociale veiligheid en pesten en ontdekt wat wij hieruit kunnen leren.
 • Je hebt inzicht in factoren die van invloed zijn op het voorkomen van ‘thuiszitten door pesten’.
 • Heb je het stappenplan ‘thuiszitten door pesten’ leren doorgronden en kunt dit vertalen naar jouw onderwijspraktijk, zodat je thuiszittende leerlingen door pesten zorgvuldig terug kunt begeleiden naar school.
 • Heb je ervaren wat de impact is van buitensluiten op sociaal emotioneel welbevinden en begrijp je welke bouwstenen van gedrag worden aangesproken bij meedoen, buitensluiten oplossen of buitensluiten voorkomen door andere leerlingen.
 • Heb je ontdekt op welke manier leerlingen met de rol van buitenstaander in de groep verdedigings- en helpersgedrag eigen kunnen maken, als problematiek waarin buitensluiten voorkomt plaatsvindt.
 • Heb je ervaringen gedeeld met andere professionals uit het onderwijs rond preventie en begeleiden van thuiszittende leerlingen door pesten en in deze casuïstiek stil gestaan bij verschillende leidraden voor gespreksvoering die je kunt inzetten.
 • Begrijp je als geen ander hoe schadelijk de invloed van media en de ‘online wereld’ voor (dreigende) thuiszittende leerlingen kan zijn, maar ook hoe je deze omgeving juist positief kunt inzetten als professional en of samen met de leerlingen.

Het programma in het kort

14.30    Inloop & ontvangst met koffie & thee

15.00    Presentatie actuele ontwikkelingen en nieuwe kennis rond Sociale Veiligheid & onderzoek

15.30    Thuiszitten door pesten voorkomen en thuiszitters weer terug begeleiden naar school

16.30    Miniworkshop uit anti-pestprogramma ‘Sta Sterk op School’ met aandacht voor de impact van

Buitensluiten (waar – dreigend – thuiszitters meer mee te maken krijgen)

 17.00   Pauze met snack

17.30    Gespreksvoering & casuïstiek met aandacht voor de invloed van media voor thuiszitters

19.30    Einde

        

Aanmelden

Meedoen aan deze cursus en de inspiratie & verdiepingsdag ‘thuiszitten door pesten’ volgen? Meld je snel aan.

210,– i.p.v. 275,– bij aanmelden voor 17 november!

Mail naar cursussen@omgaanmetpesten.nl of bel 0297-274605 om je aan te melden.

 

Details

Date: 28 november
Time: 14.30 - 19.30
Event Tags: #antipestcoordinator, #cursus, #onderwijs, #socialeveiligheid, #thuiszittendoorpesten, pesten

Organizer

Kenniscentrum Omgaan met Pesten
Telefoon: 0297274605
E-mail: cursussen@omgaanmetpesten.nl
Website: www.omgaanmetpesten.nl
 • 28 nov
 • 14 days left