Gepest van 9 tot 5

Geplaatst donderdag januari 24, 2019 Door MariëlleEen nieuw tv-programma over pesten op het werk.

Bij pesten denken we vaak aan kinderen of jongeren. Ook bij volwassenen is dit een groot probleem.

Een grapje op zijn tijd, een beetje plagen onder collega’s moet kunnen en verlevendigt zelfs de werksfeer. Maar wanneer die plagerij en dolletjes steeds op dezelfde persoon gericht zijn of als iemand het als kwetsend ervaart, dan is het niet leuk meer en kan het pesten worden. Pesten kan dan leiden tot ernstige gezondheidsklachten bij het slachtoffer. Pesten op het werk is een serieus probleem en komt vaker voor dan mensen denken.

Trainers Omgaan met Pesten komen in de praktijk regelmatig volwassenen tegen die met pesten in aanraking komen en worden uitgedaagd om sterk op het werk te staan. Maar liefst één op de acht Nederlanders wordt gepest op het werk.

 

Voorbeelden van pestgedrag op de werkvloer

Roddelen, buitensluiten, schreeuwen…. het kunnen vormen van pesten zijn. Of iets pesten is, is niet altijd vast te stellen. Soms heeft degene die het grapje maakt, niet door dat de ander dit als pesten ervaart. Belangrijk is, er moet iets aan gedaan worden.

Voorbeelden van pestgedrag op de werkvloer zijn:

 • grapjes maken ten koste van een ander
 • vervelende opmerkingen of belachelijk maken
 • beledigen, of schelden of vloeken
 • openlijk terechtwijzen
 • negeren of sociaal isoleren/buitensluiten
 • zinloze taken moeten uitvoeren
 • imiteren
 • gebaren maken
 • roddelen
 • kritiek uiten op iemands persoonlijke leven
 • opzettelijk verkeerde beoordeling
 • beschadigen van eigendommen
 • intimidatie of fysiek agressie

Vaak gaat het overigens om een combinatie van deze vormen.

 

Gevolgen van pesten op de werkvloer

Net als bij kinderen en jongeren heeft pesten op het werk grote gevolgen. Pesten kan onder meer leiden tot overspannenheid, depressie en/of een burn-out.
Werknemers die gepest worden gaan met minder plezier naar het werk en presteren hierdoor minder. Ook is er grotere kans op ongelukken op de werkvloer.

Mensen die gepest worden melden zich vaker ziek en verzuimen tot drie keer meer dan collega’s. De cijfers liegen er niet om. Naar schatting leidt pestgedrag tot ruim vier miljoen extra verzuimdagen per jaar. In sommige gevallen leidt het tot arbeidsongeschiktheid.

Niet alleen het slachtoffers, maar ook collega’s die getuige zijn van pestgedrag kunnen hier last van hebben. Het blijkt dat ook zij psychosomatische klachten ontwikkelen en zich vaker ziek melden. De werksfeer wordt letterlijk verpest. Daar waar gepest wordt is ook een hoger personeelsverloop.

Pesten tast de waardigheid van het slachtoffer aan. Zij komen vaak in een sociaal isolement, verliezen zelfvertrouwen, en kunnen zelfs lichamelijke klachten zoals irritatie, hart- en vaatziekten, maag- en darmklachten, hartkloppingen en slaapstoornissen krijgen.
Wanneer iemand over langere periode gepest wordt op het werk kan dit zelfs leiden tot posttraumatische stresssyndroom.

 

Gepest van 9 tot 5

Het nieuwe tv-programma “gepest van 9 tot 5” heeft aandacht voor pesten op de werkvloer.

Ze zijn op zoek naar dappere mensen die niet als wij het probleem meer bespreekbaar willen maken. Herken jij jezelf en heb je ervaring met pesten op het werk, en wil je dit veranderen maar weet je niet hoe? Bert van Leeuwen wil je in het programma “gepest van 9 tot 5” graag helpen. Wij zijn blij dat de EO dit tv programma gaat maken, want pesten op de werkvloer moet stoppen!

Kijk voor meer informatie op:
https://portal.eo.nl/gepestvan9tot5/

(Bron: portal.eo.nl/gepestvan9tot5 en www.arboportaal.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf in voor onze nieuwsbrief!