STICHTING OMGAAN MET PESTEN BLIJ MET ANTI-PESTWET

Geplaatst donderdag maart 26, 2015 Door Redactie

Barendrecht, 26 maart 2015

Vandaag, 26 maart 2015, heeft de Tweede Kamer de wet ‘sociale veiligheid op school’ aangenomen. Scholen zijn nu verplicht om pesten nog beter aan te pakken. Stichting Omgaan met Pesten is uitermate verheugd dat de aanpak van pesten hierdoor de aandacht krijgt die het verdient.

De wet heeft een belangrijke functie, omdat scholen nu nog meer in actie moeten komen om pesten te voorkomen en aan te pakken. Natuurlijk is het aannemen van een wet niet zaligmakend: het wordt niet direct veiliger op school. Er worden nog te veel leerlingen gepest; er zijn nog te veel leerlingen die bang zijn om het volgende slachtoffer te worden. ‘Ik ging in de pauze bij een groepje zitten; stonden ze ineens allemaal op en gingen ergens anders zitten’, aldus Tamara. ‘Ik hield soms een schooldag niet eens vol; dan ging ik na een paar uur weer naar huis.’

De wet regelt drie belangrijke zaken. Ten eerste dient een school beleid te ontwikkelen. Ten tweede moeten scholen een coördinator aanstellen en ten derde worden scholen verplicht om te monitoren of hun beleid werkt. Tot slot gaat de inspectie op dit alles toezien.

De staatssecretaris heeft uitdrukkelijk gezegd dat scholen zelf mogen weten hoe zij hun beleid vorm geven. Het is ook aan hen of zij een anti-pestprogramma gebruiken en zo ja, welk. Wij achten het een goede zaak dat scholen zelf aan zet blijven.

Een greep uit de zaken die scholen volgens Stichting Omgaan met Pesten dienen te regelen en waarbij ze ondersteuning kan geven:

  • Zorg dat alle groepsleerkrachten en docenten/mentoren weten hoe zij in allerlei situaties het beste kunnen handelen;
  • Zorg voor een sfeer onder de medewerkers waarin iedereen gedijt en waarin collega’s elkaar steunen;
  • Zorg dat de anti-pestcoördinator toegerust is voor zijn of haar taak.

Stichting Omgaan met Pesten biedt ondersteuning bij onder andere de hierboven genoemde zaken, bijvoorbeeld de cursus Anti-pestcoördinator. Deelnemers zijn zeer tevreden over deze cursus: ‘twee topdagen; lekker helder en concreet.’ Het is een praktische cursus van twee dagen (vijf dagdelen) om deze functionaris van alle handvatten te voorzien om deze taak te kunnen uitvoeren. U kunt deze cursus op 21 en 22 april in Driebergen volgen. Meer informatie ontvangt u door een mail te sturen naar cursussen@omgaanmetpesten.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf in voor onze nieuwsbrief!