Opleiding tot trainer

Opleiding tot trainer

 

Voor wie

Wij bieden een opleiding tot Trainer Omgaan met Pesten.

De opleiding is bedoeld voor mensen die in hun werk of naast hun werk activiteiten tegen pesten willen ontplooien. Sommige cursisten hebben een eigen praktijk en brengen de diensten van Omgaan met Pesten hierin onder. Anderen gaan een eigen bedrijf starten na de opleiding of bieden de diensten naast hun betaalde baan aan. Ook wordt de opleiding vaak gevolgd door beroepskrachten die in hun eigen werk beter met pesten willen omgaan, zoals leerkrachten, interne begeleiders van basisscholen, vertrouwenspersonen, leerplichtambtenaren etcetera.

Deelname-eisen

  • minimaal hbo-diploma
  • ruime werkervaring en/of aanvullende opleidingen
  • ervaring in opleiden en/of trainen en/of hulp verlenen
  • communicatief zeer vaardig

Inhoud van de opleiding

U leert Sta Sterk trainingen op te zetten en te begeleiden en themabijeenkomsten te geven. Dat betekent dat de lessen en thema’s van de Sta Sterk training centraal staan. Uiteraard werkt u tegelijkertijd aan het verbeteren van uw trainersvaardigheden. Tot slot leert u uw kennis toe te passen in een themabijeenkomst met volwassenen. De opleiding bestaat uit een mix van kennisoverdracht, opdrachten en oefening van trainersvaardigheden.

Praktische zaken

De opleiding bestaat uit een drietal tweedaagse weekends (op zaterdag en zondag, inclusief overnachting), een toetsdag en een terugkomdag. De opleiding vindt plaats in een conferentiehotel in Driebergen. De groepsgrootte bedraagt maximaal 16 cursisten. De opleiding wordt door twee docenten begeleid.

Wilt u meer informatie over de opleiding tot Trainer Omgaan met Pesten?

 

Verzenden

 

Data opleiding 2018 (zaterdag en zondag)

Opleidingsweekenden:  13 & 14 januari 2018, 10 & 11 maart 2018,  26 & 27 mei 2018. Losse dagen: zaterdag 23 juni en zaterdag 15 september 2018.

Certificering

De Stichting Omgaan met Pesten werkt met certificering. Dit is om de kwaliteit te waarborgen en de naam Omgaan met Pesten te beschermen. Hiervoor dient een trainer jaarlijks aan bepaalde eisen te voldoen. Gecertificeerde trainers worden lid van de vereniging Trainers Omgaan met Pesten. Dit biedt de volgende voordelen:

  • een persoonlijke pagina op de website van de Stichting Omgaan met Pesten
  • ontvangst van de nieuwsbrief
  • deelname aan bijscholingsdagen
  • folders, posters, visitekaartjes, lesmateriaal tegen vergoeding
  • invloed op de ontwikkeling van materialen en methode

 

Docenten

De docenten hebben allebei een eigen praktijk. Zij hebben ruime werkervaring in alle producten die de Stichting Omgaan met Pesten aanbiedt en kijken met veel plezier uit naar ieder volgend opleidingstraject.

Lees hier meer over Mirelle Valentijn

Neem contact met hen op: cursussen@omgaanmetpesten.nl

 

Ervaring van een cursist

Helen Wildeboer volgde in 2009-2010 het opleidingstraject tot Trainer Omgaan met Pesten. Zij deelt graag haar ervaringen met belangstellenden voor een toekomstig opleidingstraject.

“Op een informatieavond voor vrijwilligers van een coachingsproject te Alkmaar raakte ik in 2009 voor het eerst bekend met de Stichting Omgaan met Pesten. Margo Henderson, een van de docenten van de opleiding tot Trainer Omgaan met Pesten, gaf die avond een workshop over het omgaan met pestproblematiek bij de pupillen die wij als coaches begeleidden. Mijn belangstelling voor het onderwerp was direct gewekt. Het leek me meteen ontzettend leuk om zelf ook als trainer en coach met dit onderwerp aan de slag te gaan.

Binnen een aantal weken had ik mij aangemeld voor de opleiding tot Trainer Omgaan met Pesten. Niet alleen de inhoud van de opleiding sprak me erg aan, maar ook de beperkte duur ervan en het volgen van de trainingsweekenden in het midden van het land.

In november 2009 was het eindelijk zover: mijn eerste opleidingsweekend. Ik heb in mijn leven al veel cursussen en opleidingen gevolgd. Meestal zat ik dan de tweede dag aan het begin van de middag al op mijn horloge te kijken of het einde al in zicht was. Maar bij deze opleiding was ik aan het einde van het eerste weekend helemaal verbaasd: het was ‘zomaar opeens’ zondag 17.00 uur en ik had tussendoor geen enkel moment het gevoel gehad dat het wel weer even genoeg was en dat ik graag naar huis zou willen.

Ook in de volgende weekenden vloog de tijd. De opleidingsdagen zijn zeer afwisselend. Dan weer een stukje theorie, een rollenspel, een presentatie uitvoeren en dan weer samen met een medecursist een opdracht uitwerken. Dit houdt de opleiding gedurende het hele weekend erg dynamisch. Omdat de docenten zelf actieve trainers Omgaan met Pesten zijn, krijg je veel input vanuit de praktijk en dat is erg fijn als aanstaand trainer. De deelnemers aan de opleiding waren stuk voor stuk erg enthousiast om in de praktijk met het onderwerp pesten aan de slag te gaan. Het was voor mij erg inspirerend om samen met mensen uit het hele land, met allemaal verschillende achtergronden, de focus te leggen op het ontwikkelen van jezelf als trainer Omgaan met Pesten.

Erg blij was ik met het stagetraject dat ik heb mogen volgen bij Margo Henderson. Samen met haar zette ik de Sta Sterk training op in mijn woonplaats Heiloo, waarvan ik ontzettend veel heb geleerd en waardoor ik vele contacten heb opgedaan. Vervolgens kon ik bij Margo mijn stage uitvoeren en zien hoe de training er in de praktijk uitziet. Alle theorie en oefeningen uit de opleidingsweekenden krijgen dan eindelijk een plek. Ik vond het erg fijn om te zien hoe goed de training in de praktijk werkt. Je ziet hoe blij kinderen zijn wanneer ze eindelijk de handvatten krijgen die ze zo nodig hebben om voor zichzelf op te komen en zo het pesten te stoppen.

Ik ben inmiddels zo enthousiast geworden dat ik heb besloten een carrièreswitch te maken van milieubelastingadviseur naar coach en trainer Omgaan met Pesten. Binnenkort ga ik de Sta Sterk training een vervolg geven in Heiloo en het voornemen is om deze ook in de omliggende plaatsen te gaan starten. Ik heb er in ieder geval ontzettend veel zin in!

Helen Wildeboer juni 2010