Opleiding tot trainer

Opleiding tot trainer Omgaan met Pesten

Wij gaan ons landelijk trainers team weer uitbreiden!

Inschrijven voor onze opleiding in Vinkeveen

Mail naar icoolen@omgaanmetpesten.nl of bel 06-47115252

Of neem een kijkje op de nieuwe website van het Kenniscentrum Omgaan met Pesten

Pesten voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken is niet eenvoudig.

Maar het kan wel!

Via onze gedegen opleiding ontdek je op welke manier je in deze complexe

problematiek jouw steentje kunt bijdragen

en meer kunt betekenen voor kinderen en ouders.

Vanuit het Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden we opleidingen aan voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid!

Pesten vormt nog altijd een groot probleem. Dat raakt ons omdat kinderen al zo jong beschadigd raken en er hun leven lang last van kunnen blijven houden als ze niet goed geholpen worden. Wij weten verdrietig genoeg uit eigen ervaring hoe groot de impact van pesten is. Beiden maakten we pesten mee als kind en jongere. Wat hadden we zelf graag hulp van deskundige professionals gehad en een sta sterk training willen volgen toen we zelf jong waren. 

Wij hebben al een heleboel kinderen en jongeren geholpen beter voor zichzelf en anderen op te leren komen. Wij kunnen en willen dit niet alleen, er zijn veel meer professionals in heel Nederland nodig. Sinds 2005 hebben wij honderden trainers opgeleid.

Onze wens is dat alle kinderen en jongeren in Nederland terecht kunnen bij een trainer omgaan met pesten, zodat alle kinderen en jongeren veilig op kunnen groeien tot volwassenen die sterk in het leven staan.

Hiervoor hebben we jou nodig, de volgende verschilmaker!

Wij leiden professionals op die zich willen specialiseren op het gebied van sociale veiligheid en interventies. Juist door anderen op te leiden kunnen we nog meer bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten en de schadelijke gevolgen terugdringen en beperken.

Inge & Mirelle (docenten)

Voor wie?

Wij zien verschillende pedagogisch professionals in onze opleiding tot trainer. Zij werken als zelfstandigen of in dienst van organisaties.

De opleiding tot trainer Omgaan met Pesten is interessant voor mensen uit het onderwijs en de jeugdhulpverlening. Ook zelfstandigen met een eigen praktijk (zoals therapeuten, trainers, kindercoaches) die meer willen betekenen voor kinderen en ouders op gebied van weerbaarheid en pesten zijn welkom.

Ook steeds meer anti-pestcoördinatoren kiezen ervoor zich aanvullend te scholen en specialiseren in interventies. Naast een coördinerende functie en het vervullen van de rol van aanspreekpunt, kunnen zij dan ook gericht methodieken inzetten ter preventie of juist het aanpakken van pesten op school. Hierbij kun je denken aan interventies voor een specifieke groep of individuele leerlingen en ouders.

Deelname-eisen

 • HBO werk- en denkniveau
 • Ervaring in het opleiden en/of trainen en/of therapie / hulp verlenen
 • Communicatief zeer vaardig.

Inhoud van de opleiding

In 6 maanden leiden wij je op tot Sta Sterk trainer waarbij ervaringsgericht leren centraal staat tijdens onze 6 opleidingsdagen en het werken in de online leeromgeving.

Je leert werken met de 5 aandachtsgebieden, de basis van de STA STERK training:

 • Assertiviteit
 • Lichaamstaal
 • Coping
 • Sociale informatieverwerking
 • Sociale vaardigheden.

Na deze opleiding:

 • Geef jij een volwaardige Sta Sterk training van 10 lessen en twee ouderworkshops
 • Train jij kinderen individueel, in groepsverband of klassikaal van (8-12 jaar) preventief of curatief die last hebben van onzekerheid, sociale faalangst en pesten.
 • Kun jij de training op maat toepassen met behulp van het totaalpakket dat bestaat uit o.a. draaiboeken, werkboeken, materialen en animaties om deze kinderen weerbaar te maken.
 • Weet jij hoe je kinderen kunt begeleiden en daarbij oog hebt voor de betrokkenen/supporters om hen heen, zoals ouders en professionals.
 • Bonus:  Feel Fine Online workshop die je individueel, in groepsverband of klassikaal geeft aan kinderen

De Sta Sterk methodiek vormt de basis. Dat betekent dat de lessen en thema’s van de Sta Sterk training centraal staan. Uiteraard werk je tegelijkertijd aan het verbeteren van je trainersvaardigheden. Tot slot leer je jouw kennis toe te passen in workshops voor supporters zoals ouders en professionals die betrokken zijn bij de deelnemende kinderen. Daarmee versterk je het vangnet om het kind heen. De opleiding bestaat uit een mix van o.a. kennisoverdracht (live en online), opdrachten en oefening van trainersvaardigheden.

          

Benieuwd waarom cursisten kiezen voor deze opleiding?

“Als leerkracht en vertrouwenspersoon was ik al  dagelijks bezig om de kinderen veiligheid en stabiliteit mee te geven. De opleiding Trainer Omgaan met Pesten kwam voor mij als een logisch gevolg op alles wat er op mijn pad is gekomen. De opdrachten zijn erg bruikbaar en leerzaam. De docenten zijn zeer betrokken en enthousiast.  De opleiding is praktisch met een goed onderbouwde theoretische achtergrond. Je leert niet alleen hoe je trainer kan worden op dit gebied, je leert ook jezelf beter kennen.” Ingeborg Bunnik – van Rooij (professional uit het onderwijs, opleidingstraject 2016-2017)

Benieuwd waarom kinderen en ouders zo blij met jou zijn als Sta Sterk trainer of professionals naar jou verwijzen?

 Samira, moeder van Alina (9 jaar): “Onze Alina werd gepest en werd steeds stiller. Ze heeft veel baat gehad bij de korte en krachtige reacties die haar werden geleerd. Nu komt ze stap voor stap meer voor zichzelf op en heeft het weer fijn op school.”

 

“Kinderen in de bovenbouw bouwen soms spanning op als zij stilstaan bij de overstap naar het voortgezet onderwijs die dichterbij komt, zeker als zij onvoldoende sociaal vaardig zijn of weinig zelfvertrouwen hebben en een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij de weerbaarheid. Ik verwijs dan graag naar een Sta Sterk trainer”, aldus een intern begeleider basisschool.

 

Joke, moeder van Ties (11 jaar): “Mijn zoon heeft geleerd zelf in te spelen op lastige situaties. Hij komt nu zelf met oplossingen, fijn om hem zo te hebben zien groeien. Hij staat veel sterker.”

Praktische zaken

De opleiding bestaat uit twee weekenden (zaterdag en zondag, indien nodig i.v.m. reistijd inclusief overnachting op nabij gelegen accommodatie), een toetsdag en een terugkomdag. De opleiding vindt plaats in De Broedplaats in Vinkeveen. De groepsgrootte bedraagt maximaal 16 cursisten. De opleiding wordt door twee docenten begeleid.

Dagopleiding op donderdag 2021 in Vinkeveen

Opleiding dag 1 – donderdag 11 februari 2021

Opleiding dag 2 – donderdag 4 maart 2021

Opleiding dag 3 – donderdag 18 maart 2021

Opleiding dag 4 – donderdag 1 april 2021

Opleiding dag 5 – donderdag 8 april 2021

Kennistoets & Proeve van bekwaamheid  –  donderdag 22 april 2021

Opleidingsdag 6 & afsluiting –  zaterdag 29 mei* 2021

* Tijdens dit weekend kunnen ook direct 2 specialisaties (jonge kind en jongeren) en de vervolgopleiding Sta Sterk op School gevolgd worden.

Weekend opleiding in 6 maanden 2021 in Vinkeveen

Opleiding dag 1 & 2 – zaterdag 10 en zondag 11 april 2021

Opleiding dag 3 & 4 –  zaterdag 5 & zondag 6 juni 2021

Opleiding dag 5 – zaterdag 3 juli 2021

Kennistoets & Proeve van bekwaamheid  –  zaterdag 11 september 2021

Afsluiting  –  zaterdag 9 oktober* 2021

* Tijdens dit weekend kunnen ook direct 2 specialisaties (jonge kind en jongeren) en de vervolgopleiding Sta Sterk op School gevolgd worden

De opleiding is inclusief:

 • 11 dagdelen opleiding & training
 • Online leeromgeving met studiematerialen, webinars & Q&A’s
 • Online studiegroep
 • Begeleiding van twee docenten
 • Het handboek Omgaan met Pesten
 • De Sta Sterk map
 • De studiemap met o.a. opdrachten & extra hand-outs
 • Begeleiding persoonlijk ontwikkelingsplan en studiebelasting van een vaste docent
 • Stagebegeleiding
 • 1 dag examen (kennistoets & proeve van bekwaamheid)
 • Digitale follow ups
 • Startpakket

 

Kosten voor de opleiding

De investering voor de opleiding is € 2795,- . Veel organisaties investeren in hun medewerkers door deze opleiding voor hen te betalen. Deelnemers die geen vergoeding krijgen vanuit de organisatie en zelf in hun opleiding en persoonlijke ontwikkeling investeren ontvangen van ons een korting van €500,- De prijs van de opleiding is dan 2.295,- .

Betalen in termijnen is mogelijk

Het is mogelijk om in termijnen te betalen. Het aantal termijnen wordt mede bepaald door de persoonlijke opleidingsroute die deelnemers samenstellen. De afspraken voor betalen in termijnen worden door het kenniscentrum Omgaan met Pesten met jou gemaakt en schriftelijk vastgelegd.

Wil jij je inschrijven of meer informatie over de opleiding tot Trainer Omgaan met Pesten ontvangen?

Natuurlijk mag jij je direct inschrijven voor de opleiding. Wil je eerst een indruk van de opzet, inhoud en kosten voor de opleiding? Vraag dan de opleidingsgids aan en of bezoek onze open dag of informatiebijeenkomst.

Soms komt de opleidingsgids na aanvraag in de ‘spam’ of ‘ongewenste email’ terecht. Wanneer je denkt niets te hebben ontvangen in reactie op jouw aanvraag, raden wij je aan in de ‘spam’ of ‘ongewenste email’ te kijken of contact met ons op te nemen via icoolen@omgaanmetpesten.nl of bel 06-47115252

Beveiligingscode:
security code
Vul de beveiligingscode in:

Verzenden
De basisopleiding kan aangevuld worden met specialisaties en het uitbreiden van licenties. Je kunt je eigen opleidingsroute samenstellen. Je leest hier meer over in de opleidingsgids.

NIEUW bij het Kenniscentrum! Een persoonlijke opleidingsroute met keuzemogelijkheden:

 • Specialisatie Sta Sterk training voor het jonge kind
 • Specialisatie Sta Sterk training voor jongeren
 • Specialisatie stevige stap training voor (aankomend) brugklassers
 • Vervolgopleiding anti-pestprogramma Sta Sterk op School
 • Workshops voor kinderen, jongeren (ook een aanbod op maat, gebaseerd op de sta sterk training), ouders, professionals en vrijwilligers verzorgen
 • Vervolgopleiding anti-pestprogramma Omgaan met Elkaar

stevige stap training      Omgaan met Elkaar

Tip! Kies voor een pakketaanbieding

 • Basisopleiding Trainer Omgaan met Pesten + 3 specialisaties € 200,00 KORTING!!!
 • Basisopleiding Trainer Omgaan met Pesten + 3 specialisaties + Vervolgopleiding: Sta Sterk op School Trainer € 400,00 KORTING!!! De specialisatie Brugklastraining Stevige Stap gratis!!!

In de opleidingsgids kun je meer informatie vinden over de specialisaties en vervolgopleidingen en de data waarop deze plaatsvinden.

Wil je een afspraak maken voor een online voorlichting?

Kom je kennismaken op de informatiebijeenkomst of de open dag in de nabije toekomst?

Kijk in de agenda voor onze open dagen en informatiebijeenkomsten.  Of maak een afspraak voor een online voorlichting.

Op de open dag en in een online voorlichting op afspraak krijg je antwoord op vragen als:

 • Met welke unieke lesmaterialen – alleen beschikbaar voor Trainers Omgaan met Pesten met licentie – werken trainers?
 • Wat is de behoefte ´in het veld´ aan trainers Omgaan met Pesten?
 • Wat betekent een trainer Omgaan met Pesten in relatie tot de wet sociale veiligheid op school?
 • Welke visie heeft Omgaan met Pesten op het voorkomen en aanpakken van pesten?
 • Hoe zien de opleidingsdagen en studiebelasting eruit?
 • Hoe rond ik de opleiding af?
 • Wat biedt mijn licentie ‘trainer Omgaan met Pesten’ en hoe zet ik het trainerschap in de praktijk in?

Wij werken met unieke lesmaterialen en animaties

            

Meld je aan via icoolen@omgaanmetpesten.nl of bel 06-47115252 als je een afspraak wilt maken voor online voorlichting of op de hoogte gehouden wilt worden van een open dag in de nabije toekomst. 

Diploma en licentie

De Stichting Omgaan met Pesten werkt met licenties. Een licentie word verstrekt na het afsluiten van een opleiding en ontvangen van een diploma of het volgen van een specialisatie en ontvangen van een certificaat van het Kenniscentrum Omgaan met Pesten.  Dit is om de kwaliteit te waarborgen en de naam Omgaan met Pesten te beschermen. Hiervoor dient een trainer jaarlijks aan bepaalde eisen te voldoen. Gecertificeerde trainers kunnen gebruik maken van de diensten van het Steunpunt voor Trainers Omgaan met Pesten. Dit biedt o.a. de volgende voordelen:

 • een persoonlijke pagina op de website van de Stichting Omgaan met Pesten
 • onder de aandacht brengen van je aanbod op de website van de Stichting Omgaan met Pesten (agenda, nieuws, blog)
 • ontvangst van de nieuwsbrief
 • deelname aan bijscholing op de landelijke dagen voor trainers Omgaan met Pesten
 • folders, posters, lesmaterialen zoals werkboeken, diploma’s en presentjes voor deelnemers tegen vergoeding
 • toegang tot intranet voor trainers omgaan met pesten en online materialen & animaties
 • invloed op de ontwikkeling van materialen en methode

Docenten

De docenten Mirelle Valentijn en Inge Coolen hebben naast hun baan als docent vanuit het Kenniscentrum Omgaan met Pesten, ook allebei een eigen praktijk. Zij hebben ruime werkervaring in alle producten die de Stichting Omgaan met Pesten aanbiedt en kijken met veel plezier uit naar ieder volgende opleiding.

                              

Mirelle Valentijn                                                      Inge Coolen

Inge over Mirelle: Positieveling, motivator en STERK in methodiekontwikkeling

 

Mirelle over Inge: Enthousiasteling, inspirator en STERK in wetenschappelijke onderbouwing

De docenten zijn beiden enthousiaste verspreiders van de Sta Sterk Methodiek die ontstaan is vanuit het werk van Dieta Uyterlinde. Zij zijn betrokken bij het verder ontwikkelen van de methode, het materiaal en de opleiding tot Trainer Omgaan met Pesten. Beiden leverden een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van de opname in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het NJi.nl Ook vervullen zij een actieve rol binnen het steunpunt voor trainers en zijn nauw betrokken bij het stichtingsbestuur. Daarnaast hebben ze allebei ruime ervaring in het werken met de Sta Sterk methodiek vanuit hun eigen praktijk en geven zij al bijna 20 jaar les aan volwassenen. Deze ervaringen zetten zij vol enthousiasme in tijdens de opleiding.

Lees hier meer over Mirelle Valentijn
Lees hier meer over Inge Coolen

Wil je laatste vragen stellen aan onze docenten, voor je een besluit neemt over jouw deelname aan de opleiding? Dat kan! Maak een afspraak voor een telefoon-, skype- of persoonlijk gesprek.

Neem contact met hen op via 0297-274605 of mail naar: cursussen@omgaanmetpesten.nl

Privacy

Wij vinden je privacy belangrijk. Hoe we daarmee omgaan staat in onze privacy verklaring