Symposium ‘sociale Veiligheid en pesten’

Geplaatst vrijdag april 08, 2016 Door RedactieOp 30 maart vond het symposium ‘Sociale Veiligheid en Pesten’ plaats. Onderzoekers van het onderzoek ‘Wat werkt tegen pesten’ deelden hun kennis met onder meer onderwijsprofessionals PO en VO. Hier vindt u een kort verslag van deze leerzame middag.

Een medewerker van de Onderwijsinspectie gaf uitleg over de wet ‘Sociale Veiligheid’ en hoe zij vanaf augustus 2016 scholen hierop gaan controleren.

Sinds 1 augustus 2015 zijn scholen bij de wet verplicht tot:

  1. het voeren van sociaal veiligheidsbeleid;
  2. het beleggen van de volgende taken bij een persoon: coördineren van het beleid ten aanzien van pesten en fungeren als aanspreekpunt in het kader van pesten;
  3. de monitoring van de sociale veiligheid van leerlingen, zodanig dat het een actueel en representatief beeld geeft. Hieronder valt ook het welbevinden van leerlingen.

Er kwamen aardig wat vragen en zodra de externe communicatie rond is kan alle informatie teruggevonden worden op de website www.onderwijsinspectie.nl

Daarna gaf prof. Bram Orobio de Castro een lezing over werkzame elementen tegen pesten en het belang van een onderzoek naar wat echt werkt tegen pesten.

Soms dan denken we dat we goed bezig zijn met het ontwikkelen van allerlei goedbedoelde activiteiten, maar dan blijkt later dat deze activiteiten nog slechter uitpakken dan wanneer er niets werd gedaan.

12919761_814897121950021_3463162929877780879_n

 

Ondanks alle goede bedoelingen bij het inzetten van interventies tegen pesten, blijkt het resultaat dus niet altijd positief, sterker nog, soms werken programma’s zelfs averechts in de aanpak van pesten. Het is dus heel belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de effectiviteit van de anti-pestprogramma’s.
Elf van de dertien ‘veelbelovende anti-pestprogramma’s’ werden in korte pitches en in meer uitgebreide workshops nader toegelicht. Ook onze anti-pestprogramma’s ‘Sta Sterk op School’ en ‘Omgaan met elkaar.’ Juist als verrichte inspanningen te weinig resultaat geven, kan ondersteuning van een externe gecertificeerde trainer op school kinderen, ouders en het team meenemen in het doorbreken van de negatieve spiraal. Om samen (opnieuw)een positief groepsklimaat en een positieve sfeer op school te creëren waarin pesten wordt voorkomen en aangepakt. Onze programma’s worden met name curatief ingezet, maar zijn ook zeker preventief inzetbaar en in alle typen onderwijs en te combineren naast andere methoden voor sociaal emotionele ontwikkeling.

Wilt meer informatie ontvangen over het onderzoek? Vul dan op www.omgaanmetpesten.nl/onderzoek uw gegevens in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op, of kijk voor meer informatie op  of www.watwerkttegenpesten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf in voor onze nieuwsbrief!