Succesvolle opname dag film ‘Pesten stoppen dat kun jij wel!

Geplaatst dinsdag mei 17, 2016 Door RedactieAfgelopen zaterdag hebben elf kinderen tussen 5 en 12 jaar meegewerkt aan de opnames van de film ‘Pesten stoppen dat kun jij wel!‘ van Stichting Omgaan met Pesten.

Als figurant helpen zij mee aan het bespreekbaar maken van pesten en doorbreken van het taboe. Daarnaast zetten ze jong en oud aan om in beweging te komen tegen pesten en het pesten te stoppen. Op deze manier zorgen zij er samen met de stichting voor dat mensen zich meer bewust worden van het pestprobleem en het belang om dit aan te pakken .

Sanne Vermaas van Evariste Filmproducties heeft zich als filmproducent vrijwillig aan de stichting verbonden. Vanuit haar  interesse om vanuit haar vakgebied meer aandacht te vragen voor het pestprobleem schreef zij het script, had de regie en maakte de opnames.

De afgelopen maanden ging Sanne in gesprek met een aantal trainers om zich een duidelijker beeld te vormen van de problematiek. Ook woonde zij een Sta Sterk training bij en interviewde kinderen die deelnemen aan de training. Het zelf mogen ervaren van verschillende oefeningen uit de training en de gesprekken met deze kinderen, maakte nog meer duidelijk waar het bij pesten eigenlijk om draait en wat nodig is pesten te voorkomen en om de schade die na pesten is ontstaan te herstellen.  Het gaf haar inspiratie voor het script en de titel van de film en het motiveert haar om van deze film een succes te maken. Het wordt een film met een verrassend eind.

Jimi Hellinga van ElektroVoltSound trad deze dag op als geluidsman. Ook hij maakte vrijwillig tijd vrij om zich in te zetten voor de stichting, mede omdat hij zich erg betrokken voelt bij het pestprobleem. Het raakt hem dat zowel jong als oud zich lang niet altijd bewust is van grenzen. “Er lijkt weinig besef van wat wel en niet leuk is voor een ander”. Daar wil hij via zijn bijdrage graag het verschil in maken. Het doel van de stichting en het script dat Sanne heeft geschreven voor de film spraken hem direct aan, dus zijn besluit mee te doen aan dit project was snel genomen.

Deze opnamedag en de film maken deel uit van de nieuwe campagne van de Stichting Omgaan met Pesten die van start gaat in het nieuwe schooljaar. In de week tegen pesten van 19 t/m 23 september gaat de film online.

Bij het maken van een film hoort ook een ‘The Making Off’. Omdat het een project is van jong en oud voor jong en oud maakte Elin van 13 jaar een reportage van de opnamedag. Zij schreef hiervoor met hulp van trainers het script, deed zelf de regie, hield interviews en maakte de opnames. Bijzonder knap!

Op de vraag waarom de 8 jarige Catootje aan deze film mee wilde doen als figurant vertelt ze dat ze in een fijne klas zit. Alle kinderen zijn aardig voor elkaar, dat wenst ze anderen ook toe.

De 8 jarige Elske vertelt dat zij zelf vaak werd gepest. Zij volgde de sta sterk training en heeft nu meer zelfvertrouwen en komt voor zichzelf op. Het pesten is afgenomen en daar is zij heel blij om. Ze doet mee aan het maken van de film, omdat ze zelf zo goed weet hoe naar pesten is. Ze wil graag dat anderen daar ook over gaan nadenken.

Dean van 10 jaar kreeg na de typecasting de hoofdrol in de film. Hij speelt een pestslachtoffer dat o.a. word buitengesloten. Hij vertelt zich goed in de rol te hebben kunnen inleven. Op school heeft hij het altijd naar zijn zin en veel vrienden. Een paar jaar geleden had hij in zijn voetbalteam het gevoel dat hij er niet bij hoorde. Ook deden kinderen toen vaak onaardig tegen hem. “Dan is het enorm fijn als er iemand voor je opkomt of het wordt opgelost”, zo legde hij uit.

De trainers van Omgaan met Pesten bedanken Sanne als filmproducent, Jimi als geluidsman, de figuranten Giel, Jettie, Tristan, Elske, Marit, Gioia, Ricardo, Catootje, Daphne, Dean en Chris, de tienerreporter Elin en Jose Kroon van Yoga by Jo en Dorpscentrum De Willisstee voor het beschikbaar stellen van ruimte. Zij leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van pesten!

Al meer dan tien jaar worden vanuit de stichting Omgaan met Pesten trainers opgeleid in de Sta Sterk methode. In heel Nederland zijn gecertificeerde trainers actief die deze methode geven en daarmee het pesten tegengaan. Vind hier een trainer in de buurt.

Als school ook een bijdrage leveren in het tegengaan van pesten?

Meld de school dan nu nog aan voor het onderzoek naar de effectiviteit van 10 veelbelovende anti-pestprogramma’s. Wat maakt het aantrekkelijk om mee te doen?

  • Er wordt gewerkt met een monitor die voldoet aan de nieuwe eisen van de inspectie voor het onderwijs.
  • Via het onderzoek helpt de school mee naar een effectieve aanpak van pesten.
  • De school ontvangt een vergoeding voor deelname aan het onderzoek. BIJ INSCHRIJVING VOOR 1 JUNI.
  • Voor de anti-pestprogramma’s ‘Sta Sterk op School ‘ en ‘Omgaan met Elkaar’ van Stichting Omgaan met Pesten geldt voor deelname aan het onderzoek een extra korting.

Schrijf hier in voor het onderzoek of neem contact met ons op voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf in voor onze nieuwsbrief!