Wees een held! Loop mee tegen pesten.

Geplaatst woensdag juli 24, 2019 Door RedactieWil je hiermee in de praktijk aan de slag?

Op de website van Week Tegen Pesten kun je meer over het landelijke thema lezen en vind je vanaf 2 september tools voor lesmateriaal en tips.
Ook de campagneposter "Wij doen mee" kun je hier gratis bestellen.

Stichting Omgaan met Pesten sluit aan op dit thema met de campagne:

Wees een held!
Loop mee tegen pesten.

Iedereen kan een held zijn

Hoe groter het aantal kinderen is dat pestgedrag afkeurt, hoe kleiner de kans op pesten in de klas, bij de sportclub, of andere vrije tijdsbesteding clubs. Dit ontstaat niet in elke groep vanzelf, als leraar, trainer of begeleider kun je daarin sturen.

Door met elkaar afspraken te maken, teambuildings activiteiten te doen met de groep, elkaar goed te leren kennen en door zelf het goede voorbeeld te geven. In een positieve groep is er minder behoefte om te pesten.

Door in te zetten op de normen en waarden en op samenwerking in de groep, ga je op een duurzame manier aan het werk om pesten aan te pakken. Kinderen leren op die manier dat ook zij iets kunnen doen tegen pesten.

Ook in kleine acties kunnen zij laten zien dat ze pestgedrag afkeuren. Heldendaden hoeven niet groot te zijn. Door samenwerking in de groep, zorg je met elkaar voor een goede sfeer. Iedereen die hieraan een bijdrage levert is een held.

De oplossing ligt bij de groep

De oorzaak wordt vaak gezocht in de relatie tussen het slachtoffer en de dader(s). Uit onderzoek blijkt dat de anderen uit de groep en omgeving ertoe bijdragen dat het pesten in stand blijft of zelfs toeneemt. Als buitenstaanders niet ingrijpen bij pesten, stemmen ze er impliciet mee in. Daarmee spelen ze een grotere rol dan je in eerste instantie zou denken. Als er door de buitenstaanders wordt opgetreden tegen pesten, is het voor de daders minder relevant om door te gaan. Zij zullen dan eerder geneigd zijn om te stoppen met pesten.

[Bron: Week Tegen Pesten]

Een held maakt het verschil

Stichting Omgaan met Pesten gaat ervan uit dat je een held kunt zijn door in de eerste plaats goed voor jezelf en je eigen grenzen te zorgen en in de tweede plaats voor een ander. Als jij sterk staat, durft een ander dat ook samen met jou.

De groepsdruk bij pesten is hoog. In je eentje is het moeilijk om het verschil te maken. Samen met andere helden wordt dat gemakkelijker. Hoe meer helden er zijn in een groep die zorg hebben voor zichzelf en elkaar en pesten niet oké vinden, hoe kleiner de voedingsbodem voor pestgedrag wordt. Een held komt in beweging, een held komt in actie, een held durft het verschil te maken.

Kinderen ontdekken in onze activiteiten dat het verschil maken heel eenvoudig kan zijn.
Zo kun je bijvoorbeeld:

  • Naar iemand toe lopen om iemand te troosten
  • Naar iemand toe lopen om hulp te halen
  • Voor jezelf opkomen door sterk te staan
  • Voor een ander opkomen door sterk te staan
  • Alert te zijn op de grenzen van een ander door bijvoorbeeld te vragen of het grapje dat je maakte eigenlijk wel zo leuk was.

De activiteiten en tools bieden mogelijkheden om kinderen spelenderwijs met elkaar in gesprek te brengen en het bewustzijn rond heldengedrag te vergroten. De begeleider kan een groep inspireren en stimuleren, om samen helden te zijn. Hierdoor wordt de positieve dynamiek in een groep en sociale veiligheid bevorderd. Door samen heldengedrag te vertonen voel je je zelf sterker en minder kwetsbaar en durf je ook tegen groepsdruk in te gaan. Door het werken met deze activiteiten leren de kinderen elkaar ook steeds beter kennen en ligt de focus op gedrag dat je wel wilt zien. Dat draagt bij aan het terugdringen van pestgedrag.

Steun Stichting Omgaan met Pesten

Door onze stichting te steunen, blijft het mogelijk dat wij ons kunnen inzetten voor de strijd tegen pesten.

Ook jij kunt een held zijn en Tim en Anouk en het team van Omgaan met Pesten supporten door te doneren.

Met jouw donatie kunnen we meer kinderen een heerlijke jeugd geven.

Activiteiten& campagne
Wees een held!
Loop mee tegen pesten

Als Stichting sluiten we aan bij het landelijke thema van Stichting School en Veiligheid met een eigen campagne: 

Wees een Held! Loop mee tegen pesten”

Tijdens deze campagne zijn er diverse activiteiten, tips en tools die door Stichting Omgaan met Pesten worden aangeboden.

Tim en Anouk zijn twee mensen die samen een wandeling tussen twee werelden gaan maken waarin zij aandacht vragen voor mensen met psychische problemen en de gevolgen van pesten.

Op 9 september vertrekken zij vanuit Ermelo om in 64 dagen 1135 km te lopen en daarbij alle provincies van Nederland aan te doen. Wie weet komen ze ook bij jou langs! 

Jij kunt met hen meelopen en dat moment kun je gebruiken om geld in te zamelen via een gesponsorde loop en een donatie voor onze Stichting. Dit geld hebben we heel hard nodig voor alle plannen voor het komende seizoen. 
 
Help jij ons mee om ons streefbedrag van 1.000,00 euro bij elkaar te lopen of daar, wie weet, zelfs overheen te gaan? TOF!

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Houd onze Facebookpagina en website in de gaten.

  •  Verschillende trainers geven rondom de Week Tegen Pesten workshops. Kijk in onze agenda om te zien waar en wanneer een trainer uit jouw buurt een workshop geeft.

Een toolkit, ontworpen door Michanou Selberie van Konfia Advies, Training en Begeleiding, voor professionals en leerkrachten die pesten op een constructieve wijze willen bespreken met een groep of in de klas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf in voor onze nieuwsbrief!