Wees een held, loop mee tegen pesten

Wil je hiermee in de praktijk aan de slag?

Op de website van Week Tegen Pesten kun je meer over het landelijke thema lezen en vind je vanaf 2 september tools voor lesmateriaal en tips.
Ook de campagneposter "Wij doen mee" kun je hier gratis bestellen.

Stichting Omgaan met Pesten sluit aan op dit thema met de campagne:

Wees een held!
Loop mee tegen pesten.

Iedereen kan een held zijn

Hoe meer kinderen is dat pestgedrag afkeuren, hoe kleiner de kans op pesten in de klas, bij de sportclub, of andere vrije tijdsbesteding clubs. Dit ontstaat niet in elke groep vanzelf, als leraar, trainer of begeleider kun je daarin sturen door:

 • met elkaar afspraken te maken,
  groepsactiviteiten gericht op teambuilding,
  elkaar goed leren kennen
  en door zelf het goede voorbeeld te geven.

In een positieve groep is er minder behoefte om te pesten.

Door aandacht te besteden aan normen, waarden en samenwerking in de groep, werk je op een duurzame manier
om pesten aan te pakken. Op die manier leren kinderen dat zij ook iets tegen pesten kunnen doen. 

Al door kleine acties laten zij zien dat ze pestgedrag niet goed vinden. Een heldendaad hoeft niet groot te zijn.
Door samen te werken in een groep zorg je met elkaar voor een fijne sfeer. Iedereen die daaraan meewerkt is een held!

De oplossing ligt bij de groep

De oorzaak wordt vaak gezocht in de relatie tussen het slachtoffer en de dader(s). Onderzoek wijst uit dat anderen uit de groep en de omgeving ertoe bijdragen dat pesten doorgaat of zelfs toeneemt. Als buitenstaanders en omstanders niet ingrijpen bij pesten, stemmen ze er dus mee in. Ze spelen dus een grotere rol dat je zou denken.

Als er door buitenstaanders en omstanders wordt ingegrepen en opgetreden tegen het pestgedrag, is het voor de dader(s) minder interessant om door te gaan. Zij zullen dan eerder geneigd zijn om te stoppen met pesten.

Een held maakt het verschil

Stichting Omgaan met Pesten gaat ervan uit dat je een held kunt zijn door in de eerste plaats goed voor jezelf en je eigen grenzen te zorgen en in de tweede plaats voor een ander. Als jij sterk staat, durft een ander dat ook samen met jou.

De groepsdruk bij pesten is hoog. In je eentje is het moeilijk om het verschil te maken. Samen met andere helden wordt dat gemakkelijker. Hoe meer helden er zijn in een groep die zorg hebben voor zichzelf en elkaar en pesten niet oké vinden, hoe kleiner de voedingsbodem voor pestgedrag wordt. Een held komt in beweging, een held komt in actie, een held durft het verschil te maken.

Kinderen ontdekken in onze activiteiten dat het verschil maken heel eenvoudig kan zijn.
Zo kun je bijvoorbeeld:

 • Naar iemand toe lopen om iemand te troosten
 • Naar iemand toe lopen om hulp te halen
 • Voor jezelf opkomen door sterk te staan
 • Voor een ander opkomen door sterk te staan
 • Alert te zijn op de grenzen van een ander door bijvoorbeeld te vragen of het grapje dat je maakte eigenlijk wel zo leuk was.

De activiteiten en tools bieden mogelijkheden om kinderen spelenderwijs met elkaar in gesprek te brengen en het bewustzijn rond heldengedrag te vergroten. De begeleider kan een groep inspireren en stimuleren, om samen helden te zijn. Hierdoor wordt de positieve dynamiek in een groep en sociale veiligheid bevorderd. Door samen heldengedrag te vertonen voel je je zelf sterker en minder kwetsbaar en durf je ook tegen groepsdruk in te gaan. Door het werken met deze activiteiten leren de kinderen elkaar ook steeds beter kennen en ligt de focus op gedrag dat je wel wilt zien. Dat draagt bij aan het terugdringen van pestgedrag.

Activiteiten& campagne
Wees een held!
Loop mee tegen pesten

Als Stichting sluiten we aan bij het landelijke thema van Stichting School en Veiligheid met een eigen campagne: 

Wees een Held! Loop mee tegen pesten”

Tijdens deze campagne zijn er diverse activiteiten, tips en tools die door Stichting Omgaan met Pesten worden aangeboden.

Tim en Anouk zijn twee mensen die samen een wandeling tussen twee werelden gaan maken waarin zij aandacht vragen voor mensen met psychische problemen en de gevolgen van pesten.

Op 9 september vertrekken zij vanuit Ermelo om in 64 dagen 1135 km te lopen en daarbij alle provincies van Nederland aan te doen. Wie weet komen ze ook bij jou langs! 

Jij kunt met hen meelopen en dat moment kun je gebruiken om geld in te zamelen via een gesponsorde loop en een donatie voor onze Stichting. Dit geld hebben we heel hard nodig voor alle plannen voor het komende seizoen. 
 
Help jij ons mee om ons streefbedrag van 1.000,00 euro bij elkaar te lopen of daar, wie weet, zelfs overheen te gaan? TOF!

Houd onze Facebookpagina en website in de gaten.

 •  Verschillende trainers geven rondom de Week Tegen Pesten workshops. Kijk in onze agenda om te zien waar en wanneer een trainer uit jouw buurt een workshop geeft.

Een toolkit, ontworpen door Michanou Selberie van Konfia Advies, Training en Begeleiding, voor professionals en leerkrachten die pesten op een constructieve wijze willen bespreken met een groep of in de klas.

Steun Stichting Omgaan met Pesten

Ook jij kunt een held zijn en Tim en Anouk en het team van Omgaan met Pesten supporten door te doneren.

Door onze stichting te steunen, blijft het mogelijk dat wij ons
kunnen inzetten voor de strijd tegen pesten.


Met een donatie kunnen we meer kinderen een heerlijke jeugd geven.


Vraag nu alvast het lespakket "Wees een Held" aan en ontvang dit 2 september in de mailbox.

Doneer nu via deze QR-code