Gastles/workshop ‘Feel Fine Online’: voel je goed online – voor kinderen en jongeren
In de Feel Fine Online gastles(sen)/workshop(s) nodigen we de deelnemers uit om hun online omgeving positief te gebruiken. Naast risico’s biedt de online wereld vooral een plek om te delen wie je bent, wat je doet en hoe je leeft met elkaar en een plek om plezier te maken of vrienden te ontmoeten. Aandacht voor online gedrag en voor de risico’s wordt steeds belangrijker: daar gaan we met het programma ‘feel fine online’ mee aan de slag.
De gastles/workshop is een aanbod op maat.
Waarom
In de afgelopen jaren kregen we steeds vaker het verzoek van diverse organisaties om kortdurende en betekenisvolle activiteiten te organiseren voor kinderen en jongeren gericht op de online wereld waar zij een groot deel van hun tijd doorbrengen. Dat heeft geleid tot het toevoegen van Feel Fine Online workshops aan ons aanbod.
Juist in de vorm van een workshop, gegeven door een externe professional en expert, kunnen in korte tijd veel lastige en leerzame onderwerpen rond mediawijsheid, digitaal pesten en online omgaan met elkaar op de juiste manier bespreekbaar gemaakt worden. Vaak hebben de professionals en vrijwilligers binnen de organisatie zelf wel deze wens, maar ontbreekt het aan tijd, kennis of middelen om dit te realiseren.
Inmiddels hebben we met ons landelijk trainers team in onze workshops met duizenden kinderen en jongeren gewerkt aan bewustwording en gedragsverandering online.
Doel
Zorgen dat iedereen zich goed voelt online: daar gaat het in deze workshop om. Vaak verschilt dat niet zoveel van contact in de ‘echte’ wereld. De workshop Feel Fine Online vergroot het inzicht en de bewustwording van kinderen en jongeren in hun gedrag in de online wereld. Het online positief omgaan met jezelf en een ander staat centraal. Ze worden zich meer bewust van de omgang met elkaar online, krijgen handvatten om op te komen voor zichzelf en een ander om hulp te vragen. Ze herkennen eigen missers en hoe ze het goed kunnen maken met een ander. Ook is er aandacht voor online risico’s. Dit draagt bij aan meer plezier in het contact met elkaar online en geeft ouders meer vertrouwen in het online gedrag van hun kind.
Voor wie
De Feel Fine Online workshop (of gastles) is geschikt voor leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs (PO) en leerlingen in het voortgezet onderwijs (VO). Naast het onderwijs, wordt de workshop bijvoorbeeld ook gegeven op de buitenschoolse opvang en binnen het jeugd- en jongerenwerk. De bij de workshop aanwezige professional of vrijwilliger van de organisatie wordt actief betrokken bij de uitvoering en kan op deze manier op een later moment nog eens met de deelnemers terugkomen op de workshop.
De Feel Fine Online workshop wordt gegegeven in verschillende leeftijdsgroepen om op de juiste manier in te kunnen spelen op de online belevingswereld en activiteiten. De deelnemers kunnen worden ingedeeld naar leeftijd in overleg met de trainer.
Het is ook mogelijk om een aparte themabijeenkomst voor ouders en of een scholing Feel Fine Online te organiseren voor betrokken professionals of vrijwilligers. Daarbij is aandacht voor:
- mediawijsheid
- sociale media
- gamen
- digitaal pesten
- online weerbaarheid
Inhoud
De workshop wordt op maat aangeboden. Er wordt in overleg een keuze gemaakt voor het programma. Mogelijke onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn o.a.:
- Je goed voelen online
- Wat te doen als je je niet goed voelt online
- Omgaan met online pesten en sexting
- Jezelf en anderen beschermen online
- Online missers goed maken
- Online weerbaarheid
Als partners aangesloten bij Mediawijzer.net
Kenniscentrum Omgaan met Pesten is aangesloten bij Mediawijzer.net
Netwerk Mediawijsheid is in 2008 als programma opgericht op initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Met het netwerk als organisatievorm zijn belangrijke mediawijsheid thema’s makkelijker, sneller en creatiever aan te pakken. De kracht van het netwerk ligt in de kennisdeling en samenwerking.
De missie van Netwerk Mediawijsheid is ‘Iedereen mediawijs’. Netwerkpartners zetten zich in voor een samenleving waarin iedereen mediawijs is – of bezig is dat te worden. Daarbij richten zij zich op drie doelgroepen: jongeren, volwassenen en kwetsbaren en instellingen.
Door wie
De Feel Fine Online gastles/ workshop wordt verzorgd door een trainer die is aangesloten bij de Stichting Omgaan met Pesten. Deze trainer heeft een intensieve opleiding afgerond bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten.
Aanmelden
Vind een trainer in de buurt. Zoek op plaatsnaam of provincie in het omgaanmetpesten.nl/overzicht
Ervaringen
Gerald (vader van Fatma 10 jaar ):
‘Fatma deed mee aan de workshop Feel Fine Online in het buurthuis bij ons in de wijk. Dat was georganiseerd samen met een trainer van Kenniscentrum Omgaan met Pesten. Ze kwam thuis met kletskaartjes en een spel. We hebben nog niet eerder zo leuk met elkaar gepraat over alles dat ze online doet en meemaakt. Ik ben ook opgelucht dat ze in de workshop heeft geleerd hoe ze zich online beter kan beschermen. Ik heb hier te weinig aandacht aan besteed als ouder.’
Mijke (14 jaar-tweede klas VO):
‘Op school kwam een Feel Fine Online trainer. Ze ging met onze klas in gesprek over de risico’s op internet. Er was een heel fijne sfeer. Ik en nog een aantal meiden uit mijn klas hebben verteld over wat we hebben meegemaakt met sexting. Dat was best heftig en ook goed dat we het konden vertellen. Ik voelde me gelukkig veilig genoeg om het te durven delen, want zo kunnen we anderen duidelijk maken dat het doorsturen van foto’s echt heel erg is en moet stoppen.’
Kees (15 jaar):
‘Ik vind gamen echt heel tof en zit best veel op mijn telefoon. Vooral op tiktok en snapchat en zo. We gingen bij het jongerenwerk aan de slag met Feel Fine Online. Ik had er eigenlijk geen zin in. Ik dacht wat kan zo’n mens je nou leren? Ik ben wel geschrokken van mijn eigen schermtijd en die van anderen. Over ‘socialbesitas’ had ik nog nooit gehoord, maar ik ga nu dus weer vaker een balletje trappen met mijn vrienden op het veld, want eigenlijk is het allemaal niet zo gezond.’
Rina (coördinator sociale veiligheid / anti-pestcoördinator – basisschool):
‘Wij wilden voor onze middenbouw- en bovenbouwgroepen aan de slag met mediawijsheid en digitaal pesten. De Feel Fine Online trainer heeft fijn meegedacht en het programma voor de verschillende leeftijdsgroepen op maat gemaakt. Veel van onze kinderen zitten op roblox en chatten en gamen met elkaar. De meisjes letten enorm op elkaar en wat zij doen op tiktok bijvoorbeeld. Alles dat online gebeurt en mis gaat brengen ze mee terug naar school. We hebben gekozen voor twee workshops. De leerlingen zijn zich nu meer bewust van eigen gedrag en gevolgen daarvan op de ander. Ze proberen elkaar een beter gevoel te geven, ook online. De leerkrachten zijn actief betrokken bij de workshops en kunnen daar nu heel fijn op terug komen. Er meer rust gekomen in de wisselwerking tussen online en offline contact en wij hebben handvatten om bij incidenten goed te reageren. We overwegen ook nog een workshop voor het team.‘