Feel Fine Online op de Dag Tegen Pesten
Voor de landelijke Dag Tegen Pesten op 19 april aanstaande trakteert Stichting Omgaan met Pesten Nederland op een gratis lespakket voor basisscholen en voortgezet onderwijs. In dit lespakket vindt u tips voor het gesprek over Feel Fine Online, werkvormen voor in de klas en een leuke Kahoot quiz waarmee u uw eigen kennis en die van uw leerlingen/kinderen over online veiligheid kunt testen en samen bespreken. Vraag hier het lespakket ‘Samen maken we het verschil online‘ aan.
Hoe fijn voel jij je online? Met wie praat jij eigenlijk over je online activiteiten? En hoe eerlijk ben je?
Onze aanpak richt zich op het bewust maken van jong & oud en over het belang je goed te voelen in de online-wereld. Want naast de risico’s die er zijn, biedt de online wereld vooral een plek om te delen wie je bent, wat je doet en beleeft met elkaar en om plezier te maken of je vrienden te ontmoeten.
Lespakket Feel Fine Online
Het lespakket nodigt jong & oud uit om deze omgeving positief te gebruiken. Ga er goed mee om zonder een ander te schaden en gebruik de omgeving juist om anderen een goed gevoel te geven. En maak je een misser? Maak het dan goed! Zorg voor herstel. Schaadt iemand anders jou? Kom voor jezelf op, blijf in je kracht of vraag hulp.
Naast het gratis lespakket, zet de stichting hun team experts in. De trainers Omgaan met Pesten geven door het hele land online en fysieke workshops, ouderavonden en bijscholing aan professionals, binnen het onderwijs maar ook daarbuiten, denk bijvoorbeeld aan kinderopvangcentra en sportverenigingen.
Online pesten versus face tot face pesten
Kinderen maken geen onderscheid tussen online en face to face pesten. Net als bij ‘gewoon’ pesten gaat het bij online pesten om schelden, roddelen en buitensluiten. Het gebeurt ook op andere manieren zoals het hacken van accounts, nare berichten plaatsen uit naam van een ander of bijvoorbeeld het ongevraagd online verspreiden van bewerkte foto’s of filmpjes. Zowel op de basisschool als op de middelbare school krijgen leerlingen hiermee te maken. Online pesten gebeurt ook anoniem. Dat maakt de drempel lager om te pesten en het is lastiger om te achterhalen wie de pester is.
In de praktijk merkt trainers Omgaan met Pesten dat online pesten en face to face pesten steeds vaker door elkaar lopen. “Bijvoorbeeld wanneer online pesten zich voordoet in de vrije tijd. Denk aan nare en kwetsende opmerkingen die een kind ‘s avonds via whatsapp in een groep ontvangt. Veel kinderen in die whatsappgroep reageren hierop ook negatief in plaats van daar een stokje voor te steken! De volgende morgen naar school gaan en weten dat je degenen die over je grens zijn gegaan, weer onder ogen gaat komen, kan veel spanning geven en lastige situaties met zich meebrengen.”
Hulp bij het voorkomen en aanpakken van (online) pesten
Het lespakket kan in het onderwijs, de kinderopvang en andere omgevingen waar kinderen en jongeren samenkomen, worden ingezet. Door samen te werken maken we met elkaar het verschil zodat iedereen zich ook online veilig kan voelen. Het is een follow up op de campagne van de Week Tegen Pesten.
Naast het gratis lespakket, zet de stichting haar team van experts in. De trainers Omgaan met Pesten geven door het hele land online en fysieke workshops, ouderavonden en bijscholing aan professionals, binnen het onderwijs maar ook daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan kinderopvangcentra en sportverenigingen. Zie voor een overzicht van trainers bij jou in de buurt: https://www.omgaanmetpesten.nl/overzicht/