In het nieuwe sportakkoord is ook de inzet van de trainers van Kenniscentrum Omgaan met Pesten weer opgenomen.
Het landelijke sportakkoord is er om sport toegankelijk te maken voor iedereen, in iedere gemeente. Via het lokale sportakkoord spreken partijen uit de sport, maatschappelijke organisaties, bedrijven en gemeente af hoe zij met elkaar de eigen sport- en beweegambities kunnen bereiken. Met als doel de toekomstig bestendigheid van sport te vergroten. Elke gemeente ontvangt jaarlijks een bedrag van de rijksoverheid om te besteden aan de uitvoering van het lokaal sportakkoord. Sociaal veilig sporten is één van de thema’s van het akkoord en in het akkoord is opgenomen dat trainers van ons Kenniscentrum mogen worden ingezet. Met trots melden we dat ons aanbod na het eerste akkoord waar onze inzet in opgenomen was, ook weer deel mogen uitmaken van het nieuwe akkoord dat dit jaar is ingegaan.
Aandacht voor sociale veiligheid
Niet alleen op scholen, maar ook bij de sportvereniging is het belangrijk aandacht te blijven besteden aan een veilige omgeving. Uit eerder onderzoek van NOC*NSF is gebleken dat twee derde aangeeft emotionele schade te hebben opgelopen bij hun sportvereniging. Van deze groep heeft 42% nooit iets verteld. Het landelijk trainersteam Omgaan met Pesten wil zich inzetten om van de sportvereniging een veilige plek te maken voor iedereen.
Ondersteuning bestuur, sporttrainers, jeugdleden en/of ouders
Bij de sportverenigingen zijn meestal enthousiaste vrijwilligers actief, die de club graag ondersteunen bij de trainingen. Vaak hebben ze wel verstand van de sport en het neerzetten van een leuke training.
- Maar hebben ze ook een pedagogische achtergrond?
- Weten deze vrijwilligers op welke signalen ze kunnen letten?
- Zien zij of iedereen zich veilig voelt binnen de groep?
- En weten ze wat ze moeten doen als er een conflict ontstaat? Of als een kind aangeeft gepest te worden?
- Heeft de vereniging een vertrouwenspersoon en/of een anti-pestprotocol?
De trainers Omgaan met Pesten kunnen een vereniging ondersteunen bij al deze vraagstukken door middel van workshops. Ze kunnen bestuurders begeleiden bij het creëren van een veilige sportvereniging. Samen met de sportvereniging bekijken onze trainers welke vragen er spelen, hoe sociaal veilig de sportvereniging op dit moment is en in hoeverre zij jeugdsporters en/of ouders willen betrekken bij het aanbod. Naast interesse spelen er verdrietig genoeg ook regelmatig actuele situaties op de sportvereniging m.b.t. oudergedrag, pesten en grensoverschrijdend gedrag van jeugd in contact met elkaar.
Plezier in sport: sociaal veilig sporten
Eén van de thema’s van het Nationaal Sportakkoord is sociaal veilige sport, waaraan een ‘positieve sportcultuur’ bijdraagt: sporten moet leuk zijn, veilig, eerlijk en zorgeloos. Daar zorgen we met elkaar voor. Plezier in sport is het fundament voor een leven lang sporten. Onze trainers kunnen hier op professionele wijze een bijdrage aan leveren.
Trainer inzetten op de sportclub
Vind een trainer in de omgeving middels de zoekfunctie en neem direct contact om te informeren naar de mogelijkheden.