Het landelijke thema van de
Stichting School en Veiligheid voor de Week tegen Pesten is dit jaar:
‘Denk FF na!’ Als het om geklets gaat
Het Kenniscentrum Omgaan met Pesten sluit aan bij dit landelijke thema met een eigen lespakket.
Download het lespakket ‘Denk FF na!’ met ouderbijlage en ga direct aan de slag. Het lespakket zit boordevol werkvormen, tips en tools om direct aan de slag te gaan. Daarnaast geven we vanuit onze visie waardevolle achtergrondinformatie over:
- Onze visie over het thema van de Week tegen Pesten
- Groepsdynamica
- De Gouden Weken
Denk FF na! Als het om geklets gaat…
Iedere Sta Sterk trainer uit ons landelijke team komt in aanraking met ‘geklets’. Positief geklets over jezelf of een ander draagt bij aan verbinding en sociale veiligheid. Negatief geklets over een ander, waarbij die persoon niet aanwezig is, hoeft niet direct schadelijk te zijn. Het kan heel fijn zijn om je hart te luchten, een probleem te verhelderen of samen met een ander een oplossing te kiezen voor een lastige situatie.
Wij zien dat het vooral mis gaat als verhalen worden doorverteld, anderen er dingen bij verzinnen en ze ook online worden gedeeld. Iemand wordt de dupe van dit verhaal en de groep daaromheen bouwt spanning op. Een volgende keer gaat het verhaal misschien over jou. De sociale veiligheid neemt af.
Er wordt vaak gemakkelijk gedacht over opkomen voor een ander of het doen van een melding. Dit is echter helemaal niet makkelijk. Hoe ouder het kind, hoe meer groepsdruk er vaak wordt ervaren. Bewust een keuze maken om een verhaal een halt toe te roepen en niet mee te praten of online door te delen, vraagt om sterk staan. Wij willen kinderen en de volwassenen om hen heen ondersteunen bij het maken van deze keuze. Dat wordt gemakkelijker als je deze keuze samen met een ander maakt. Samen sta je immers sterker dan alleen.
Kinderen en jongeren maken allen deel uit van de ‘minimaatschappij’, bijvoorbeeld als leerlingen van dezelfde school of teamgenoten bij de sportvereniging. Samen met jou en alle aanbieders die gaan bijdragen aan de Week tegen Pesten willen we een positieve invloed uitoefenen op het leren samenleven met elkaar en sociale veiligheid in groepen. Om je daarbij te ondersteunen hebben we dit lespakket ontwikkeld voor de Week tegen Pesten 2024.’
(Mirelle Valentijn – Oprichter Kenniscentrum Omgaan met Pesten)
Met het lespakket van Kenniscentrum Omgaan met Pesten:
- Kun je direct aan de slag!
- Heb je weinig voorbereiding nodig.
- Zit de achtergrondinformatie én alle werkvormen in één pakket
- Zet je kinderen en jongeren op een speelse manier in de actieve leermodus
- Is er aandacht voor positieve groepsvorming en de positieve rol die iedereen daarin kan vervullen
- Is er aandacht voor de vormen en consequenties van ‘geklets’
- Werk je aan bewustwording van het eigen gedrag en het effect hiervan op anderen
- Draag je bij aan goed zijn voor elkaar in de groep
Ouderbijlage
Nieuw dit jaar is onze ouderbijlage ‘Kletsen aan de keukentafel’ en ‘Babbels op de bank’. Uit onderzoek blijkt dat het helpt wanneer docenten en ouders/verzorgers op één lijn zitten als het over pesten gaat. Samen sta je Sterk en geef je een duidelijk signaal af dat je pesten niet goedkeurt.
Leerlingen praten eerder met hun ouders/verzorgers over pesten. Zij zijn een belangrijke informatiebron voor school. Door elkaar op tijd te informeren kan pesten worden voorkomen of vroegtijdig gesignaleerd en aangepakt worden.
Het thema ‘Denk FF na! Als het om geklets gaat’ leent zich uitstekend om ouders/verzorgers met hun kind(eren) of jongere(n) thuis aan de keukentafel of op de bank in gesprek te laten gaan over de Week tegen Pesten en het thema. Om ouders/verzorgers daarbij op weg te helpen hebben we dit jaar een ouderbijlage ontwikkeld. Deze staat vol tips en tools om in gesprek te gaan over het thema van de Week tegen Pesten.
Verdiepingsworkshop bij jou in de organisatie
Onze Sta Sterk trainers verzorgen met plezier bij jou in de groep een verdiepingsworkshop of gastles voor de kinderen. Ook een themabijeenkomst voor ouders of een workshop, training of studiedag voor professionals en/of vrijwilligers behoort tot de mogelijkheden.
Ouders zijn een belangrijke bondgenoot bij het voorkomen en bespreekbaar maken van pesten in de organisatie. Zeker binnen het thema ‘Denk FF na! Als het om ‘geklets gaat’, kunnen ouders kinderen ondersteunen bij het omgaan met een verhaal dat zij zelf vertellen of horen van anderen. Het helpen bij het sterk staan en het maken van een keuze, zoals het niet doorvertellen, het opkomen voor een ander, of het doen van een melding, kan het verschil maken.
Kijk voor een trainer in de omgeving op onze website:
Ervaringen met het lespakket voor de Week Tegen Pesten 2023
Wist je dat…
- Het lespakket het meest in het onderwijs en Integrale Kindcentra ingezet wordt?
- Maar ook in de kinderopvang / BSO, bij (sport)verenigingen, jeugd en jongerenwerk en door kindercoaches en jongerencoaches
- Het lespakket niet alleen tijdens de Week Tegen Pesten, maar ook daarvoor en daarna heel goed ingezet kan worden
- Werken aan sociale veiligheid het hele jaar door aandacht vraagt
- Ons opleidingscentrum Kenniscentrum Omgaan met Pesten bijscholingen en opleidingen verzorgt tot Sta Sterk trainer en/of anti-pestcoördinator
- We een landelijk netwerk van Sta Sterk trainers hebben die het verschil maken
- We een gevarieerd aanbod van trainingen, themabijeenkomsten en workshops hebben voor leerlingen, ouders, professionals en vrijwilligers
Download hier het lespakket
‘Denk FF na! Als het om geklets gaat’
Ga aan de slag met de werkvormen,
tips en tools van het lespakket.
We inspireren je in aanloop naar de Week Tegen Pesten met extra informatie, praktische handvatten, werkvormen en tips.
Wil jij dit graag ontvangen en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het Kenniscentrum Omgaan met Pesten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief.