Zet onze gratis lespakketten in om pesten tegen te gaan en aan sociale veiligheid te werken
De lespakketten kunnen bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang, het buurthuis, jeugd- & jongerenwerk en op de sportclub worden ingezet door pedagogisch professionals en of vrijwilligers in contact met kinderen en jongeren.
Ieder lespakket heeft een eigen thema en is ontwikkeld voor de Week tegen Pesten (in september) of de Dag tegen Pesten (in april). In de lespakketten zijn werkvormen, spelvormen, werkbladen, tips & tools opgenomen die bijdragen aan het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten. Door inzet van het lespakket versterk je de sociale veiligheid in een groep en of organisatie.
Schrijf je in voor onze mailinglijst en ontvang gratis een lespakket
Onze lespakketten zijn samengesteld door onze trainers. Zij zijn experts, opgeleid tot professionals bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten en actief in heel Nederland. Zij werken o.a. vanuit hun eigen praktijk, de jeugdhulpverlening of in het onderwijs. Daarnaast zetten onze trainers zich ook belangeloos in binnen projectgroepen; daar zijn onze lespakketten een goed voorbeeld van.
Film ‘Sterker Staan kun je leren’ getoond in de Week Tegen Pesten 2023
Voor de Week tegen Pesten in 2023 hebben wij de film ‘Sterk Staan kun je leren’ gemaakt. Deze film kun je gebruiken om met jouw groep in gesprek te gaan over pesten. We hebben hierbij en kijkwijzer en gesprekshandleiding ontwikkeld die je daarbij kunt gebruiken. Deze werkvorm kun je het hele jaar door inzetten om met jouw groep te werken aan sociale veiligheid. We raden aan om de film eerst zelf te kijken, voordat je met jouw groep aan de slag gaat.
‘Denk FF na! Als het om geklets gaat’
Met het lespakket ‘Denk FF na! Als het om geklets gaat’, willen we kinderen en jongeren laten nadenken over de effecten van ‘kletsen’, zodat ze zelf een bewuste keuze kunnen maken als ze in aanraking komen met roddelen.
Daarnaast willen wij ouders ondersteunen om met hun kind in gesprek te gaan over het thema. Hiervoor hebben wij een ouderbijlage ontwikkeld.
Goed voor Elkaar
Met het lespakket ‘Goed voor Elkaar’ willen we het ‘tegen elkaar gedrag’ tussen kinderen en jongeren doorbreken en het ‘wij-gevoel’ herstellen of zelfs versterken.
Kinderen en jongeren komen elkaar door verschillende activiteiten tegen in een groep. Zij nemen allemaal een eigen manier van ‘zijn’ en hun behoeften mee. Door daar een positieve invloed op uit te oefenen kan iedereen opgenomen worden in de groep en neemt verdeeldheid af.
Plezier voor iedereen!
In de lesbrief ‘Plezier voor iedereen’ staan tips en werkvormen om met de groep aan de slag te gaan en te werken aan doelen zoals samenwerken, respect en plezier met elkaar.
Als je plezier maakt, zelf en met anderen, creëer je mooie belevenissen en herinneringen. Vaak nemen positieve gedachten toe en neemt stress af. Samen plezier maken zorgt voor een wij-gevoel en saamhorigheid.
GRAPJE! Moet toch kunnen?!
Door te werken met ons lespakket: ‘GRAPJE! Moet toch kunnen?!’ ontdekken kinderen en jongeren dat niet iedereen hetzelfde leuk vindt. Wat voor de één een grapje is, is voor de ander juist geen grapje.
In het lespakket staan verschillende werkvormen die bijdragen aan een positieve groepsvorming en de ontwikkeling van sociaal emotionele vaardigheden.
Iedereen hoort erbij!
Samenwerken aan een fijne en veilige groep waarin iedereen zichzelf kan, mag en durft te zijn. Daarop ligt de nadruk in deze lesbrief.
De lesbrief kan in het onderwijs, de kinderopvang en andere omgevingen waar kinderen en jongeren samenkomen worden ingezet.
Buitensluiten? Uitgesloten! Iedereen hoort erbij!
Werk samen aan een fijne en veilige groep waarin iedereen zichzelf kan, mag en durft te zijn.
In dit lespakket ligt de nadruk op het groepsgevoel, met werkvormen die werken aan het omgaan met en omarmen van verschillen.
Het lespakket kan in het onderwijs, de kinderopvang en andere omgevingen waar kinderen en jongeren samenkomen worden ingezet.
Samen maken we het verschil!
Samen maken we het verschil, voor een mens, een kind, een leven…
Ga samen aan de slag met het werken aan een sociaal veilige omgeving binnen de groep waarin respect, acceptatie, waardering van jezelf en elkaar de boventoon voeren.
In dit lespakket wordt ingegaan over het belang van groepsvorming. Als je de normingsfase de juiste aandacht geeft, zorg je dat er afspraken ontstaan tussen de groepsleden die gedragen worden. Het lespakket ondersteunt hierbij actief.
Feel Fine Online
‘Feel Fine Online’ is gericht op het bewust maken van jong & oud van het belang je goed te voelen in de online-wereld. Want naast de risico’s die er zijn, biedt de online wereld vooral een plek om te delen wie je bent, wat je doet en beleeft met elkaar en om plezier te maken of je vrienden te ontmoeten.
Feel Fine Online nodigt je uit om de online omgeving positief te gebruiken. Ga er goed mee om zonder een ander te schaden en gebruik de omgeving juist om anderen een goed gevoel te geven.
Het lespakket kan in het onderwijs, de kinderopvang en andere omgevingen waar kinderen en jongeren samenkomen worden ingezet.
Wees een held!
De groepsdruk bij pesten is hoog. In je eentje is het moeilijk om het verschil te maken, maar samen met andere helden wordt dat gemakkelijker. Hoe meer helden er zijn in een groep, die zorg hebben voor zichzelf en elkaar en pesten niet oké vinden, hoe kleiner de voedingsbodem voor pestgedrag wordt.
Vanuit Stichting Omgaan met Pesten gaan wij ervan uit dat je een held kunt zijn door in de eerste plaats goed voor jezelf en je eigen grenzen te zorgen en in de tweede plaats voor een ander.
Het lespakket “Wees een Held” bestaat uit een combinatie van filmpjes, de lesbrief met werkvormen en bijlages
Maak samen
het verschil online
Eén op de tien kinderen op de basisschool wordt gepest. Dat zijn er in een klas al snel 2 tot 3 die jouw hulp nodig hebben. Op het VO liggen deze aantallen iets lager. Meer dan de helft van de leerlingen in een groep wil het vaak anders, maar weet niet hoe. Het lijkt misschien in eerste instantie of je nu – op afstand – niets kunt doen. Niets is echter minder waar.
De activiteiten en tools bieden mogelijkheden om kinderen spelenderwijs met elkaar in gesprek te brengen en het bewustzijn rond heldengedrag te vergroten. Het lespakket is inzetbaar binnen het thuisonderwijs en les op afstand.