Thuis zitten door pesten

Geplaatst vrijdag november 09, 2018 Door Mirelle ValentijnMijn dochter werd voor 1 euro op marktplaats gezet en kwam thuis te zitten door pesten

Deze week is het de #weekvanrespect. Juist in deze week staan wij stil bij kinderen die thuiszitten door pesten en beschadigd zijn door het ontbreken van respect. Onze trainers Omgaan met Pesten ondersteunen regelmatig kinderen die dreigen uit te vallen op school of inmiddels thuiszitten door pesten.

Thuiszitten door pesten zie je soms aankomen als professional, maar verdrietig genoeg is het vaker een feit waar je als school opeens mee geconfronteerd wordt. Dreigende thuiszitters blijven vaak onder de radar en worden niet altijd tijdig gesignaleerd. Waarom het zo belangrijk is dat we hier met elkaar meer aandacht voor hebben blijkt uit dit artikel.

Op de basisschool begon het pesten, maar in de brugklas werd de dochter van Linda stelselmatig gepest, zowel online als offline. Jesse (16) wilde niet meer naar school, kwam dertig kilo aan door een depressie en is uiteindelijk twee keer van middelbare school veranderd. “Mijn dochter werd op de eerste dag van school met een foto op Marktplaats voor één euro te koop gezet.”

Jesse zat in een dorp op school en was de enige in de klas met een getinte huid. Linda: “Het was hartverscheurend. Je vraagt je als moeder af waarom je dochter gepest wordt. Er was niet echt een reden. Ze mochten haar gewoon niet. Ze huilde steeds vaker, vertoonde please gedrag en ging erg haar best doen om erbij te horen. Ze had als enige kroeshaar in de klas en ging haar haar stijlen. Anders hoorde ze er niet bij.”

 

We slaan je in elkaar

Via Whatsapp kreeg Jesse berichtjes met teksten als ‘we wachten je op’, ‘we slaan je in elkaar’ en ‘als je dit of dat niet doet, dan ben je er geweest’. “Het buitensluiten vond ze het ergste. Als ze de aula inliep, ging iedereen ergens anders zitten. Ook werden er propjes naar haar gegooid of werd er hard gelachen als Jesse de klas in kwam.”

Jesse wilde niet meer naar school en is uiteindelijk na twee jaar naar een andere school gegaan. “School deed er weinig aan en zei “dat wat er buiten school gebeurt, gaat ons niet aan”. Het is een school met een pestcultuur en het pesten werd gedoogd. Haar schoolprestaties begonnen er onder te lijden. Ik zag dat het zo niet meer kon. Via de leerplichtambtenaar kwamen we in contact met Mirelle Valentijn van Stichting Omgaan met Pesten.”

De keuze viel op een privéschool. Jesse: “Ze hadden ons van alles beloofd op deze school, maar het pesten ging gewoon verder. Ik moest wennen en vond het lastig om anderen te vertrouwen. Ik kreeg appjes dat ik lelijk was, ze zoomden foto’s van mij in en tekenden er iets op. Hiermee werd ik in groepsappjes voor schut gezet. De directeur was heel gemeen. Hij liet mij vaak tot half zes op school zitten, omdat hij vond dat ik beter mijn best moest doen. Ik had zelf ook een grote mond, maar dat kwam omdat ik het gevoel kreeg dat ik iets fout deed.“

In die twee jaar kwam Jesse dertig kilo aan, omdat ze zich depressief voelde. Linda: “Dat aankomen hielp natuurlijk ook niet. Ze ging heel veel eten in die tijd: snoepen, cola, chips en vaak naar McDonalds. We zijn naar een GGZ arts gegaan, maar daar werd verder niets aan haar depressie gedaan. Het enige wat Jesse hielp, was de Sta Sterk Training van Mirelle.”

 

 

Ze zeiden altijd vetklep tegen me

Na twee jaar is Jesse naar het speciaal onderwijs gegaan, waar ze nu voor de tweede keer in de vierde klas zit. Het gaat goed met haar. Jesse: “Bijna iedereen heeft hier wel iets, dus ik voel me eindelijk normaal. Ik was altijd het buitenbeentje, maar hier word ik geaccepteerd en gewaardeerd.” De dertig kilo is ze weer kwijt. “Kinderen zijn zoveel aardiger tegen me gaan doen nu ik ben afgevallen. Ze zeiden eerst altijd vetklep tegen me en nu zeggen ze opeens dat ik prachtig ben. Dan denk ik: wat is er met jou?”

Wat heeft Jesse van het pesten geleerd? “Ik heb van Mirelle geleerd om me te uiten. Maar ook dat ik kan kiezen voor een middenweg, dus een weg tussen vijandig reageren of vanuit slachtofferschap reageren. Ik heb geleerd om voor mezelf op te komen. Je moet niemand nodig hebben om je goed te voelen. Als kind denk je: de wereld is mooi en iedereen is lief. Later zie je dat mensen ook gemeen kunnen zijn.”

Mariette Reineke schreef dit rake artikel n.a.v. haar interview met Linda en haar dochter Jesse. Het artikel staat ook op nieuws.nl

* De gebruikte namen zijn om privacy-redenen gefingeerd.

Bedankt Mariette voor het mogen delen van jouw artikel in de #weekvanrespect 

Wil jij je samen met ons sterk maken voor het voorkomen van thuiszitten door pesten? En thuiszitters zorgvuldig terug begeleiden naar school?
Dat kan!

We organiseren ieder jaar inspiratie & verdiepingingsdagen en dit najaar is het thema ’thuiszitten door pesten’.

Op woensdag 28 november zijn pedagogisch professionals van harte welkom van 14.30 tot 19.30 in Driebergen.

Door het leed te aanschouwen voor alle betrokken partijen, kind, ouders, school besloot Mirelle Valentijn, een stappenplan te ontwikkelen om ‘thuiszitten door pesten’ te voorkomen en thuiszitters terug te begeleiden naar school. Samen met collega docent van het Kenniscentrum Omgaan met Pesten, Marloes van Tetering, werkte zij dit verder uit. In deze scholing leer je het stappenplan te doorgronden en toe te passen in de onderwijspraktijk.

Kijk voor meer informatie over het programma van de cursus en aanmelden op: thuiszitten door pesten

 

 

 

Ben je op zoek naar een trainer voor de sta sterk training? Of zou je een trainer willen uitnodigen bij jullie op school of in de organisatie? Kijk op onze teampagina voor een trainer in je omgeving.

 

Wil je meer weten over de #weekvanrespect? Je vindt hier onder andere meer informatie over de respectzone en gratis lesmateriaal. Ook met ons gratis lespakket #proudtobeme kun je aan de slag met het creëren van een veilige omgeving waarin respect en acceptatie de boventoon voeren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf in voor onze nieuwsbrief!