10 dingen die jij als leerkracht – op afstand – kunt doen
door Mirelle Valentijn Nu de scholen langer gesloten blijven, is het belangrijk dat we de aandacht geven aan het sociale aspect en het welbevinden van de leerlingen. Binnen het kenniscentrum krijgen wij veel vragen van professionals die betrekking hebben op sociale veiligheid in tijden van corona. De komende drie dagen zullen wij drie artikelen met jullie delen om jullie hierbij te ondersteunen. In de tweede week van de schoolsluiting organiseerde ik mijn kring op maandagochtend via Google Meet. Al in de eerste vijf minuten plaatsten verschillende kinderen scheldwoorden in de chat.


10 dingen die jij als leerkracht of mentor kunt doen
OOK AL BEN JE NU OP AFSTAND
(Klik op de tips om verder te lezen…) 1. Heb aandacht voor de impact van deze periode op leerlingen, ouders en professionals. Van alle betrokkenen bij thuisonderwijs en les op afstand wordt gevraagd zich aan te passen aan een situatie die we niet eerder hebben meegemaakt. Dat brengt de nodige spanningen en zorgen met zich mee. Velen van hen worden overvraagd of uitgedaagd buiten de comfortzone te gaan. Via het online contact met elkaar krijgen ze een inkijkje in ieders thuissituatie. Daarbij voelt lang niet iedereen zich even comfortabel en veilig. Er kunnen ook nieuwe signalen boven komen over interacties tussen leerlingen, pesten en bijzonderheden in thuissituaties. Handel bij zorgen en biedt gepaste ondersteuning. 2. Ken je kwetsbare leerlingen en check of ze oké zijn. Het is belangrijk om je kwetsbare leerlingen op school en in de groep waar je verantwoordelijk voor bent als professional te kennen. Juist in een periode als deze, waar zij uit hun dagelijkse routine, ritme en activiteiten worden gehaald kunnen zij extra kwetsbaar zijn. Daarmee neemt ook hun weerbaarheid af en daarmee de kans op vatbaarheid voor pesten toe. Tegelijkertijd kan er nu ook juist een periode aanbreken waarin er een betrekkelijke rust ontstaat. Sommige leerlingen zullen daardoor ontspannen. De dagelijkse confrontaties en pestincidenten nemen af. Dat doet de weerbaarheid en veerkracht vaak goed. Heb je onvoldoende zicht op de kwetsbaarheid van jouw leerlingen, dan kun je gebruik maken van informatie die bekend is uit de monitoring en bewust stil staan bij zaken als:- omgaan met grenzen, sub-assertief of agressief gedrag, emoties
- slachtoffer van pesten (in het verleden)
- contact met leerlingen op school en in de klas
- contact met leerkrachten en docenten
- gezinsfactoren
- relatie leerling & ouders met school
- lichamelijke signalen of belemmeringen
- verzuim
- schoolprestaties
- LHBTI
- overige kwetsbaarheden (o.a. psychische-, gedrag- en ontwikkelingsproblematiek, leerproblemen)
- Hoe is dit tot nu toe gegaan?
- Wat kan beter?
- Zijn er al groepsafspraken gemaakt binnen de groep op school? Fijn! Dan is het waardevol om te toetsen aan welke afspraken wordt voldaan en welke meer aandacht behoeven of toegevoegd dienen te worden.
- Zijn er nog geen groepsafspraken? Dit is een kans! Werkt toe naar een lijst van afspraken waarin het omgaan met elkaar en omgaan met les op afstand, thuisonderwijs, huiswerk duidelijk naar voren komt. Formuleer de afspraken vanuit een gezamenlijke brainstorm in termen van positief en gewenst gedrag, dat wat je wel wilt zien.
Afstemmen is tot slot het sleutelwoord bij les op afstand en thuisonderwijs.

Fijn dat jij dit artikel hebt gelezen.
Dank daarvoor!
De wereld kan meer mensen gebruiken zoals jij! Ook straks, na corona. In het werken met kinderen kun je elke dag het verschil maken als het gaat om sociale veiligheid. Iemand zoals jij die tegen ze kan zeggen: hou moed, houd vol, ik ben er voor jou, ik ben er voor de groep.Spreekt onze werkwijze je aan?
Lees dan meer over de opleiding tot trainer en anti-pestcoördinator, of neem contact op met een van onze trainers via de website.