Dit boek is een aanrader! Het eerste dat opvalt aan dit boek is de prachtige en prettige vormgeving. Geen hele lappen tekst, maar veel informatie in kaders met fotootjes. Waarom ik dit echter een geweldig boek vind is de inhoud en de respectvolle toon naar alle lezers van het boek en gebruikers van het internet.
Het is een belangrijk boek, juist in deze tijd. Niels Baas legt heel begrijpelijk uit waarom kinderen en jongeren hulp nodig hebben van volwassenen bij het omgaan met het internet. Daarnaast legt hij de lat voor ouders en beroepskrachten laag: je hoeft echt niet veel te weten om van dienst te kunnen zijn. Tevens maakt hij volstrekt helder dat wij als volwassenen eigenlijk alles al in huis hebben, want de problemen met internet zijn communicatieproblemen en daar hebben lezers al minstens zo’n 20 jaar kennis en ervaring mee opgedaan.
Kinderen proberen gemakkelijk van alles uit. Hebben minder schroom dat er onbegrijpelijke dingen gebeuren als je ‘maar wat doet’. Zij hebben volwassenen nodig voor de noodzakelijke kennis over normen en waarden en veilig gedrag. Domme dingen die kinderen zoal doen:
- huisadres doorgeven op een site;
- iets ‘zomaar’ kopen;
- foto’s plaatsen.
Dus kinderen moeten handvatten krijgen om deze zaken te beoordelen.
Dit boek is een gids vol praktische handvatten hiervoor.
Aardig zijn ook de voorbeelden van online-spellen die er al lange tijd zijn als offline spellen. Dat maakt het allemaal wat minder ‘ver van mijn bed’.
Als trainer Omgaan met Pesten, kijk ik natuurlijk vooral naar de delen van het boek die over gevaren gaan. Een greep uit wat ik zinvol vond om te lezen :
- Mensen durven meer online, dus wordt er online gemakkelijker gescholden of zo dan offline. Dat is een nadeel. Een groot voordeel is dat kinderen die wat verlegen zijn, dan ook via internet gemakkelijker praten.
- Er komen verscheidene kinderen en jongeren aan het woord. Heel hoopvol vond ik Sanne die zegt: ‘natuurlijk spreken we een ruzie op de whatsapp ‘in het echt’ uit’. Blijkbaar begrijpt zij goed dat alleen schriftelijke communicatie beperkt is, omdat toon en gezichtsuitdrukking onzichtbaar zijn. En dat het daarom beter werkt om ruzies offline uit te spreken.
- ‘Laten we beginnen om de pester niet te straffen’, zo meldt Niels Baas. Ook hier ben ik het helemaal mee eens. Dat geldt al voor pestsituaties in de offline wereld, maar helemaal voor problemen in de online wereld. Pubers doen namelijk dingen onnadenkend. Kenmerkend voor het puberbrein is dat het niet erg bezig is met de gevolgen van handelingen. Daarom doen ze soms gevaarlijke dingen die henzelf letterlijk kunnen beschadigen, maar ook dingen online die anderen kunnen beschadigen. Belangrijker is dat ‘erger voorkomen wordt’ en ‘dat iedereen begrijpt dat dit gedrag niet kán’ dan dat er gestraft wordt. Uiteraard wel afhankelijk van de ernst.
Is alles dan even geweldig aan dit boek? Nee, niet alles. Er zitten enkele kleine dingetjes in waar ik iets anders over denk. Bijvoorbeeld: ‘als leerkracht kun je de groep zo vormen dat er tegen negatief gedrag wordt ingegaan.’ Vind ik iets te gemakkelijk. En bijvoorbeeld tip 2 is: ‘Natuurlijk kun jij het ook leren.’ Volgens mij hebben de meeste ouders en beroepskrachten niet zo’n last van het gevoel dat ze dat niet onder de knie kunnen krijgen, maar dat ze denken dat het veel tijd kost of dat ze geen zin hebben om zich helemaal te verdiepen in spellen en applicaties. Niels geeft nu juist ook helder aan dat dat helemaal niet nodig is. Maar dit zijn kleine dingetjes, die geen afbreuk doen aan mijn enthousiasme voor dit boek.
Wilt u uw kind als opvoeder ondersteunen? Wilt u handvatten krijgen hoe dit te doen voor de wereld van internet waar uw kind zich ook in beweegt? Wilt u zelf het gevoel krijgen dat u al veel goed doet en respectvol worden bejegend? Lees dan dit boek!
Niels Baas, Samen de online wereld verkennen. Uitgeverij PICA. ISBN 9789491806353