In het Utrechtse Leidsche Rijn geven SUB-speeltuinen De Albatros en De Balije ook dit jaar extra aandacht aan de Week tegen Pesten. Van 23-28 september worden ouders en kinderen betrokken bij speciale activiteiten rond deze bijzondere themaweek.
foto credit: VARnws
Het team van SUB krijgt ondersteuning van de Speeltuinbende, een groep kinderen tussen 6 en 12 jaar die meedenkt over het activiteitenaanbod. ‘Onze stichting gaat met deze groep kinderen aan de slag om te zorgen dat activiteiten in onze speeltuinen aansluiten bij de behoefte van de kinderen’, aldus Esther van der Tak, Sta Sterk trainer en pedagogisch medewerker bij de twee gemeentelijke speeltuinen. ‘De extra aandacht die we elkaar geven in de Week tegen Pesten, die is er in onze speeltuinen altijd. Het zou overal en elke dag een thema dienen te zijn wat terugkomt in onze dagelijkse omgang. De momenten dat je mensen wakker schudt, moet in ons DNA zitten. Bij ons als team, bij de kinderen maar ook bij ouders, de leerkracht en de schooldirecteur.
Meer dan een speeltuin
Wij zijn veel meer geworden dan alleen een speeltuin. We zijn een sociale plek in de wijk waar de laagdrempeligheid al jaren zijn vruchten afwerpt. Onze Speeltuinbende gaat uit van talenten die kinderen al hebben. Samen met de medewerkers en stagiaires geven zij invulling aan activiteiten, ook in de Week tegen Pesten. ‘Er worden veel activiteiten georganiseerd.
Ook aandacht voor ouders en jeugdprofessionals
re zij jeugdsporters en/of ouders willen betrekken bij het aanbod. Naast interesse spelen er verdrietig genoeg ook regelmatig actuele situaties op de sportvereniging m.b.t. oudergedrag, pesten en grensoverschrijdend gedrag van jeugd in contact met elkaar.
Gevarieerd programma
Op 27 september is er een avond voor ouders van kinderen uit groep 7 en 8, docenten, buurtwerkers en pedagogisch medewerkers. Een avond die interessant is voor iedereen die met kinderen werkt. Op 29 september zijn er leuke openingsactiviteiten van onze Speeltuinbendeleden waarna we de week op zaterdag 30 september afsluiten met een ‘samenspeeluitje’. Dan willen we zoveel mogelijk ouders en kinderen zien in onze inclusieve speeltuin De Albatros.
Goed voor elkaar start bij contact met elkaar
Dat mensen elkaar echt zien is belangrijk. Digitaal contact met elkaar is een stuk minder fijn, dan komt het spontane gesprek niet zo snel op gang.’ Het thema van de Week tegen Pesten is ‘goed voor elkaar zijn’. Dat is waar het om gaat, om verbinding. Dat je de juiste mensen om je heen hebt, dat je bezig bent met dingen die je blij maakt. Dat geldt voor kinderen en ouders. Wat zijn thuis de normen en waarden en wat is de werkwijze van school. De maatschappij verandert. Groepsdruk is er niet alleen bij kinderen. We moeten aandacht voor iedereen hebben en houden’, zegt Van der Tak. Via de ‘Speeltuinbende’ wil Stichting SUB kinderen de kans geven om mee te beslissen welke activiteiten er worden aangeboden. ‘De kinderen, er zijn er dit jaar weer twintig geworven, zijn onderdeel van de speeltuin en van het team dat hier werkzaam is. De stem van ieder kind willen we laten horen, iedereen is welkom. Ook kinderen die door allerlei redenen minder snel naar een speeltuin gaan. Contact tussen mensen, jong en oud, is een basisbehoefte. Start bij jezelf als je verandering wilt.’
Ook aandacht geven aan de Week tegen Pesten?
Onze Sta Sterk trainers door het hele land organiseren in de Week tegen Pesten (en daarbuiten) activiteiten rondom het landelijk thema. Ze delen graag hun kennis en expertise over het voorkomen van pesten en het terugdringen van de gevolgen ervan. Op uitnodiging kunnen ze dat op elke locatie verzorgen.
Vind een trainer in de omgeving middels de zoekfunctie en neem direct contact om te informeren naar de mogelijkheden.