De Stichting Omgaan met Pesten bestaat dit jaar 15 jaar en vraagt op de Landelijk Dag tegen Pesten aandacht voor dit veel besproken onderwerp. De Stichting zet zich al jaren met hart en ziel in tegen pesten. In de afgelopen 15 jaar is de stichting uitgegroeid tot een professionele organisatie met trainers die door heel Nederland trainingen en antipestprogramma’s verzorgen. De door de Stichting ontwikkelde Sta Sterk Methodiek is opgenomen in de databank van het Nederlands Jeugd instituut.
Zaterdag 13 april kwamen de gecertificeerde trainers van Stichting Omgaan met Pesten uit het hele land samen om dit heuglijke feit te vieren. Met elkaar stonden zij stil bij wat ze met elkaar bereikt hebben. Voor heel veel kinderen – en professionals – hebben de trainers inmiddels verschil kunnen maken.
Foto door Wim Steijven
“Het blijft natuurlijk verdrietig dat de inzet van onze trainers nodig is en dat pesten nog altijd een groot probleem vormt,” zegt Mirelle Valentijn, voorzitter van de Stichting uit Wilnis. “De impact van pesten blijft onverminderd groot en kan veel schade teweegbrengen. De tijd waarin we leven maakt het niet eenvoudiger op. In het online contact dat kinderen op steeds jongere leeftijd met elkaar hebben gaat veel mis, ook cyberpesten vormt een groot probleem. Met ons landelijk trainersteam bieden wij heel veel kinderen, jongeren, ouders, vrijwilligers en professionals om hen heen, een steun in de rug. We maken voor heel veel mensen al vijftien jaar het verschil, door naar ze te luisteren, door ze te zien en door pesten bespreekbaar te maken. Dát is wat we afgelopen zaterdag gevierd met elkaar gevierd hebben. Het was mooi om te zien hoe we ons met elkaar ons sterk maken tegen pesten. Om het te voorkomen, aan te pakken en op te lossen.”
Het afgelopen jaar hebben de trainers van Stichting Omgaan met Pesten bijna 600 kinderen de Sta Sterk training gegeven, bijna 100 kinderen voorbereid op de overstap naar de brugklas via de Stevige Stap training, 200 kinderen het anti-pestprogramma Sta Sterk op School aangeboden en ruim 600 kinderen het anti-pestprogramma Omgaan met Elkaar op school. Daarnaast hebben we ruim 200 workshops gegeven aan kinderen, ouders en professionals en bijna 1000 professionals intensief geschoold in sociale veiligheid en het voorkomen en aanpakken van pesten. Tot slot hebben ook 155 volwassen de Sta Sterk training gevolgd. Zelfs op latere leeftijd is de impact van pesten nog merkbaar en lopen volwassen op tegen problemen op het gebied van zelfvertrouwen, voor jezelf opkomen en weerbaarheid.
“Als ik bedenk wat we de afgelopen jaren bereikt hebben, ben ik daar best even stil van,” zegt Mirelle Valentijn. “Toen wij 15 jaar geleden het initiatief namen om Stichting Omgaan met Pesten op te richten in Nederland hadden we dit niet voor mogelijk gehouden. Maar ons grootste wens om met een landelijk team en de Sta Sterk Methodiek landelijk het verschil te maken, is uitgekomen.”
De trainers hebben de afgelopen jaren laten zien dat zij zich onderscheiden van andere antipestmethodes en weerbaarheidstrainingen. De Sta Sterk training is niet voor niets opgenomen in de databank effectieve jeugdinterventies. De anti-pestprogramma’s van Stichting Omgaan met Pesten maken deel uit van de lijst met 13 veel belovende programma’s.
Afgelopen zaterdag zijn de trainers in het zonnetje gezet met een feestelijke dag gevuld met cadeautjes en inspirerende workshops. Zij zijn toegesproken door Foppe de Haan, ambassadeur van de Stichting en kindervriend Dieuwertje Blok. Zij namen een cheque in ontvangst van Rosanne Kok die een deel van de opbrengst van de kaartenset ‘Trots op jou’ aan de stichting heeft geschonken.