Terugblik boekpresentatie Krabbetje kor

Geplaatst zondag april 07, 2019 Door Mireille SchadeeKrabbetje Kor wil rechtdoor

Zomaar een zondagmiddag in maart. In de bibliotheek van Haarlem was het gezellig druk. Meer dan honderd volwassenen en kinderen wilden het feestelijke moment meebeleven. Er heerste een gezonde spanning. Dozen met boeken, een versierde zaal, prachtige ingelijste prenten, een heuse voorleesbank, veel kinderen en … jawel … bekende Nederlanders! Een willekeurige passant zou er nieuwsgierig van worden. Wij wisten echter wat er op het punt van beginnen stond. Na maandenlange voorbereidingen, schetsen, veranderingen, drukproeven en vooral bloed, zweet en tranen was het dan eindelijk zover: de boekpresentatie van Krabbetje kor wil rechtdoor.

Geïnspireerd door de krabben op het strand die zich zijwaarts voortbewegen, tekende Kim Aukema prachtige prenten rondom het verhaal van Krabbetje Kor die anders was dan de andere dieren en daardoor gepest werd. Haar eigen ervaringen met pesten zet zij met het verhaal geschreven door Erika Meershoek middels dit boek om in een positieve vorm.  Mirelle Valentijn, voorzitter van onze stichting, mocht het belang van praten over pesten overbrengen op het aanwezige publiek en zij deed dat op haar overbekende enthousiaste en energieke manier. Kinderen ontdekten het verschil tussen plagen en pesten, welke rollen er zijn in een groep en hoe je voor jezelf of een ander op kunt komen. Natuurlijk werd er ook nog even geoefend met sterk staan en het geven van je eigen mening. Want net als Krabbetje Kor, mogen ook deze kinderen precies zijn zoals ze zijn.

Dos Hermanos (bekend van onder andere het Klokhuis) opende het feest met een warming up “STOP PESTEN” en jong en oud lieten zich horen.  Toen het publiek voldoende opgewarmd was, was het de beurt aan niemand minder dan Dieuwertje Blok (wie kent haar niet … zij is onder andere al jaren onlosmakelijk verbonden aan het Sinterklaasjournaal) om het boek voor te lezen. Krabbetje Kor wil rechtdoor is een interactief voorleesboek, doordat er diverse vragen aan de lezer worden gesteld. Voor deze gelegenheid kregen de kinderen een eigen vragenkaart om antwoorden op te kunnen schrijven en om na afloop thuis nog eens door te nemen met hun ouders bijvoorbeeld.

De kinderen die vlak voor Dieuwertje op de grond zaten kregen gedurende het verhaal ook vragen gesteld die ze mochten beantwoorden. Wat waren de kinderen enthousiast!

Nadat het boek was voorgelezen en alle vragen waren gesteld, werd er gedanst en gezongen  met Dos Hermanos en het speciaal voor de gelegenheid geschreven lied “Ik pest niet mee”. Tot slot werden vele vragen van kinderen en ouders beantwoord en konden de kinderen een prachtige Ik sta sterk dobbelsteen knutselen onder leiding van een aantal van onze trainers.

We kijken terug op een fantastische dag en hopen dat het boek Krabbetje kor wil rechtdoor bijdraagt aan onze missie: pesten voorkomen, oplossen en de gevolgen daarvan beperken. Samen zorgen voor een veilige plek voor iedereen.

Foto’s: Adam van Noort

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf in voor onze nieuwsbrief!