Nick uit groep 7 beantwoordt op zondag 13 juni vragen over pesten in “Wat zou jij doen?” van NPO Zapp
Mirelle Valentijn, voorzitter van St. Omgaan met Pesten uit Wilnis zocht Nick op, op school. Zij gaf de workshop ‘Samen maken we het verschil’ aan Nick en zijn klasgenoten van groep 7.
Wat zou jij doen?
In het televisieprogramma ‘Wat zou jij doen’ helpen kinderen leeftijdsgenoten bij hun dilemma’s. Kinderen hebben nog niet heel veel levenservaring, dus is het fijn als andere kinderen met ze meedenken en helpen bij het vinden van de beste oplossing. In Wat zou jij doen? denkt een panel van twaalf kinderen uit heel Nederland mee over allerlei dilemma’s van leeftijdsgenoten. Wat zouden zij zelf doen in een vergelijkbare situatie?
Per aflevering vertelt een kind (10-13 jaar) in een korte documentaire wat zijn of haar probleem is. Meestal is dat een herkenbaar verhaal met verschillende kanten. Het hulppanel bekijkt het filmpje en reageert. Zo wordt duidelijk dat je op verschillende manieren naar een dilemma kunt kijken. En het nodigt de kijker uit om bij zichzelf na te gaan: Wat zou ik doen?
Terugslaan of tegen de juf zeggen?
Nick wordt gepest en heeft daar heel veel last van. Hij weet niet wat hij moet doen om het te laten stoppen. Moet hij terugslaan of het tegen de juf zeggen? In de uitzending deelt Nick zijn ervaringen en gaat Nick op zoek naar een antwoord op deze vraag. De uitzending is op zondag 13 juni om 19.20 op NPO 3. Deze uitzending leent zich uitstekend voor een gesprek over pesten, thuis en in de klas. De uitzending is na 13 terug te kijken via deze link.
Nick hoopt dat kinderen door het horen van zijn verhaal gaan inzien hoeveel pijn pesten doet en hoe belangrijk het is om te stoppen met pesten. Uit de reacties van zijn klasgenoten na afloop van de workshop bleek al dat Nick zijn woorden tot nadenken aanzetten:
“Nu begrijp ik pas echt hoe vervelend pesten meemaken is”
“Ik twijfel soms of ik een ander wel moet helpen, want straks word ik zelf gepest”
“Dat ik iets oké vind of zelfs grappig, betekent niet dat een ander dat ook vindt”
“Nu ik weet dat je ook samen met iemand voor een ander kan opkomen, durf ik het misschien wel, dan sta je sterker”
Nick deelt zijn ervaring en geeft antwoord
Hier is te zien hoe Nick met zijn klas met Mirelle Valentijn van onze Stichting aan het werk zijn tijdens de workshop.
Nick kijkt positief terug op de workshop en zijn bijdrage aan het programma ‘Wat zou jij doen?’. Hij heeft een antwoord gevonden op zijn vraag en is trots op zichzelf en zijn klas op hem. Ook school heeft goed meegedacht hoe het pesten te stoppen. Dat hij zelfs andere kinderen heeft geïnspireerd om ook in de klas over zichzelf te praten vindt hij heel bijzonder.
Aan het begin van dit schooljaar gaven acht op de tien kinderen aan in een onderzoek van het Jeugdjournaal dat zij willen dat er meer les wordt gegeven over het stoppen van pesten. Meer dan de helft gaf aan hulp nodig te hebben om pestgedrag te stoppen. De meeste kinderen noemden dat erover praten en kinderen die worden gepest helpen de beste oplossingen zijn tegen pestgedrag.
Adviezen van ouders
Mirelle Valentijn van Stichting Omgaan met Pesten, geeft een toelichting over het belang van praten over pesten: “Als je zelf gepest wordt kan het moeilijk zijn om over pesten te praten. Kinderen zijn bijvoorbeeld bang dat het erger wordt, schamen zich, willen ouders niet belasten of hopen dat het op een dag over is. Kinderen die vertellen dat ze hebben gezien dat iemand gepest werd krijgen vaak kant-en-klare adviezen. Zo zou je als ouder van een kind dat kiest voor de rol van buitenstaander makkelijk kunnen zeggen dat het een volgende keer moet opkomen voor het kind dat gepest wordt. En tegen een kind dat meeloopt of pest kun je als ouder zeggen dat het dit niet moet doen en rekening moet houden met een ander zijn gevoelens. Kinderen kunnen niet veel met adviezen. Onder het gedrag, gaat een hele wereld schuil aan gedachten en gevoelens. De groepsdynamiek en groepsdruk spelen daarbij een grote rol”
Meer weten?
Door heel Nederland werken speciaal opgeleide door de Stichting Omgaan met Pesten opgeleide trainers die kinderen en jongeren verder helpen bij het omgaan met pesten. Ze verzorgen naast trainingen ook workshops en thema bijeenkomsten door het hele land.
Vind hier een trainer in de buurt.