Wat is sociale veiligheid?
Sociale veiligheid is je beschermd voelen tegen dreiging van gevaar. Dit heeft betrekking op alle personen op school; tussen leerlingen onderling, tussen werknemers onderling, en tussen werknemers en leerlingen (en/of ouders).
Leerlingen gaan naar school om te leren en zijn pas in staat om te leren en zichzelf te ontwikkelen als ze zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Daarvoor is het nodig dat de leerlingen ze zich geaccepteerd voelen en zich daardoor kwetsbaar kunnen opstellen.
Zorgen voor sociale veiligheid gaat dus over méér dan alleen het tegengaan van onveiligheid. Leerlingen zullen moeten ontdekken waar grenzen liggen, om te leren verantwoordelijkheid te nemen, om te leren om fouten te maken en daarop te worden aangesproken.
De psychische, sociale en fysieke veiligheid van kinderen wordt vaak op school aangetast. Het zelfvertrouwen van kinderen gaat hierdoor achteruit en leraren zien dit gebeuren. We bieden een training aan voor begeleiders/leraren van kinderen om het zelfvertrouwen bij kinderen te versterken. Lees hier meer over de training Sta Sterk op School.
We willen een veilige en positieve sfeer op school onder kinderen creëren, zodat de sociale veiligheid vanzelfsprekend wordt.
Wordt je gepest en wil je zelfvertrouwen opbouwen?
Zelfvertrouwen is de oplossing bij pesten. Onze Sta Sterk training heeft als doel de sociale weerbaarheid van deelnemers te vergroten zodat zij effectiever reageren op ongewenst (pest)gedrag waardoor de negatieve invloed daarvan op het slachtoffer wordt beperkt, het zelfvertrouwen groeit en het risico op gepest worden, wordt verkleind.
Zelfvertrouwen, waar haal je dat vandaan?
Je ervaringen uit je verleden hebben invloed op hoeveel zelfvertrouwen je hebt. Als je iets vaak hebt gedaan en iets goed kan is het bijna vanzelfsprekend dat je het nog een keer kan. Steun en complimenten van anderen die je vertrouwd zijn heel belangrijk, dit heeft ook veel invloed op jouw zelfvertrouwen. Door steun en complimenten groeit jouw zelfvertrouwen!
Zelfvertrouwen ontwikkelen kost tijd, soms langer als dat je zou willen. Aan je zelfvertrouwen werken is een stap in de goede richting. Hoe meer je er mee bezig bent, hoe zelfbewuster je van (onzekere) situaties wordt. Zo is het een leerproces om die onzekere situatie te evalueren en te kijken hoe je dit de volgende keer anders kunt aanpakken. Zelfvertrouwen is de oplossing bij pesten, als je sterk in je schoenen staat durven anderen minder snel iets te zeggen wat je niet leuk vind omdat ze dan weten dat je van je af bijt.
In onze Sta Sterk workshop(s)/gastles(sen) werken kinderen en jongeren aan bewustwording, bijvoorbeeld voor hulp bij pesten op school of online pesten. De deelnemers krijgen meer inzicht in het omgaan met eigen en andermans grenzen. Ze gaan aan de slag met praktische handvatten waarmee zij kunnen omgaan met pesten, sociale weerbaarheid versterken en bouwen aan zelfvertrouwen. Dit heeft een positieve invloed op het omgaan met elkaar in de groep. De workshop/gastles is aanbod op maat.
Lees hier meer over de trainingen aan voor begeleiders/leraren van kinderen om het zelfvertrouwen bij kinderen te versterken.