Voor de ‘Week tegen Pesten’ zijn vanuit Kenniscentrum Omgaan met Pesten in het hele land een week lang extra activiteiten ingezet om het onderwerp ‘omgaan met pesten’ onder de aandacht te brengen.
Onze trainers zijn door het hele land met kinderen en jongeren en een groep professionals aan de slag gegaan, op scholen en in buitenschoolse trainingen. Ook hebben we met diverse samenwerkingspartners onze krachten gebundeld en zijn we in diverse media verschenen. In dit artikel een terugblik op de zeer succesvolle ‘Week tegen Pesten’ 2023.
In het land
Ons professionele team van ruim 50 Trainers Omgaan met Pesten heeft door het hele land diverse activiteiten verzorgd. Bijvoorbeeld de weekopening met de lokale wethouder in Maastricht tot workshops op middelbare scholen, trainingen op basisscholen, activiteiten bij een speeltuinvereniging en diverse buitenschoolse trainingen. Hieronder een greep uit de activiteiten:
In Maastricht opende onze trainer Mireille Paulissen met de wethouder de ‘Week tegen Pesten’ op een lokale basisschool. Aansluitend was er een workshop voor leerlingen. RTVMaastricht maakte er een mooie reportage van (zie hieronder bij ‘media’).
Maandag 25 en dinsdag 26 september hebben onze trainers Danielle Fischer en Miriam Verburg-van der Wal een 5 tal workshops gegeven op het Kentalis College in Utrecht. Ze zijn aan de slag gegaan met het thema ‘Goed voor elkaar’ met onderwerpen als cyberpesten, hoe ga je om met sociale media en hoe blijf je staande in de online wereld van deze tijd.
Danielle en Miriam werden enthousiast ontvangen, de leerlingen hebben hard gewerkt. Hiermee hebben deze leerlingen zich meer bewust kunnen maken dat zij samen het verschil kunnen maken.
Danielle en Miriam hebben genoten van de fijne interactie met de leerlingen en docenten. Met dank aan Petra de Man (directeur) en Chamilah Iperen (anti pestcoördinator) voor het vertrouwen, de gastvrijheid en het enthousiasme. Danielle en Miriam komen graag nog eens terug!
In de gemeente Waalwijk zijn diverse trainers op initiatief van trainer Marloes van Tetering aan de slag op verschillende scholen om te werken aan de sociale veiligheid. Zo startte trainer Marielle Hage de training “omgaan met elkaar” met een groep 5-6.
In het Utrechtse Leidsche Rijn werkt trainer Esther vd Tak als pedagogisch medewerker samen met de ‘Speeltuinbende’: een groep kinderen tussen 6 en 12 jaar die heeft meegedacht over het extra activiteitenaanbod in de ‘Week tegen Pesten’. Lees hierover ook ons eerder verschenen nieuwsbericht.
Onze trainer Brenda Vinck mocht een groep professionals van de Dichterbij BBL bij de Gilde opleiding in Venray themabijeenkomst ‘Samen werken aan sociale veiligheid’ geven. Ze hebben met elkaar gekeken naar plagen, pesten en sociale veiligheid. Wat hebben deze woorden met elkaar te maken maar vooral, hoe kun je dit naar je eigen werk/praktijk vertalen.
Dichterbij is een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. De ene deelnemer werkt met cliënten met een ernstige verstandelijke beperking, een andere deelnemer met cliënten met een matig verstandelijke beperking en weer een ander met cliënten met een licht verstandelijke beperking. Het zijn mooie, waardevolle en zinvolle bijeenkomsten geweest. Ogen werden geopend, verhalen gedeeld, bewustzijn werd gecreëerd en nieuwsgierigheid naar meer verdieping is uitgesproken. Een mooi begin van dit schooljaar.
In het zuiden van ons land heeft trainer Mireille Paulissen in het tweede deel van de week samen met ervaringsdeskundige Lianne Laumen een workshop verzorgd op de Bernard Lievegoedschool.
Lianne heeft haar ervaringsverhaal verteld aan de kinderen van groep 7. Je kon er een speld horen vallen, zo aandachtig hebben ze naar haar verhaal geluisterd. Haar boodschap aan de kinderen was; PRAAT erover!
Samenwerkingspartners
Met verschillende samenwerkingspartners hebben we ook dit jaar weer onze krachten gebundeld voor de ‘Week tegen Pesten’. Vanuit ons Kenniscentrum is in diverse werkgroepen nieuw materiaal ontwikkeld dat gratis beschikbaar is gesteld en ook na de ‘Week tegen Pesten’ het hele jaar inzetbaar blijft.
Als samenwerkingspartner van Stichting School en Veiligheid ontwikkelde een speciale werkgroep uit onze Trainersgroep Omgaan met Pesten ook dit jaar weer een lespakket dat gratis ter beschikking is gesteld en zowel in als na de ‘Week tegen Pesten’ kan worden ingezet. Net als andere aanbieders is ook ons lespakket voor dit jaar met het passende thema ‘Goed voor elkaar’ te vinden op de website van Stichting School en Veiligheid en je kan het ook op onze website gratis downloaden. Het lespakket is door ons bijna 9.000 keer verspreid binnen ons netwerk van professionals en vrijwilligers in het onderwijs, BSO kinderopvang, jeugd- en jongeren werk, zelfstandigen met een eigen praktijk, sportverenigingen etc. en daarnaast nog bijna 500 keer rechtstreeks gedownload. We kijken met trots naar deze mooie cijfers.
Met ‘Evariste Filmproducties‘ heeft Kenniscentrum Omgaan met Pesten twee films geproduceerd met als doel om in gesprek te gaan over pesten. Bij beide films is een handige gesprekswijzer ontwikkeld dat als leidraad gebruikt kan worden. Ook dit materiaal is gratis beschikbaar gesteld.
De eerste film is gelanceerd bij de start van de ‘Week tegen Pesten’. In deze film komen deelnemers van onze training en hun ouders aan het woord. Deze film kan met de bijbehorende gesprekshandleiding ingezet worden om het gesprek aan te gaan met kinderen en jongeren.
De tweede film die aan het eind van de ‘Week tegen Pesten’ is gelanceerd is gemaakt om samen met de bijbehorende gesprekshandleiding het gesprek tussen professionals onderling te stimuleren.
In samenwerking met Werkend Leren is een gratis minicursus middels e-learning module ontwikkeld door ons Kenniscentrum, speciaal voor deze Week tegen Pesten. De mini-cursus over hoe je als pedagogisch medewerker kunt omgaan met pesten op de BSO is door meer dan 500 professionals gevolgd. In deze minitraining hebben pedagogisch professionals een indruk gekregen of ze juist handelen, en hoe met ouders om te gaan bij pestgedrag. Na deze week kunnen professionals via Werkend Leren de uitgebreide cursus Pesten aanpakken op de BSO volgen.
In de media
Tijdens ‘De Week tegen Pesten’ is in diverse media extra aandacht voor het onderwerp pesten. Van het landelijke jeugdjournaal en lokale tv-omroepen tot diverse online platforms. Ook onze expertise is hierbij door diverse kanalen ingezet. Door middel van interviews voor krantenartikelen, magazines, een tv reportage en een podcast zijn we afgelopen week in het nieuws geweest. Hieronder kan je een aantal publicaties nog eens nalezen of opnieuw bekijken.
Journaliste Jara Helms van LINDA.-online heeft een van de hoofdrolspelers van de door ons uitgebrachte film ‘Sterk Staan kan je leren’ benaderd voor een interview. Vader Frank vertelt over zijn dochter Isa (11) en de beslissing om haar mee te laten doen aan een Sta Sterk training. Frank vertelt over Isa’s onzekerheid en het machteloze gevoel dat hij en zijn vrouw hierdoor kregen. Na de Sta Sterk training bleek Isa veel beter in staan om voor zichzelf op te komen vertelt hij. Hoe dat voor Frank en zijn vrouw was lees je hier.
RTV Maastricht maakte een mooie reportage van de opening van de ‘Week tegen Pesten’ door de wethouder een basisschool, waarbij onze trainer Mireille Paulissen activiteiten met de kinderen verzorgde.
(bron foto: RTV Maastricht)
In de podcast ‘podje opvoeden’ ging gezinspedagoog Joyce Blauwhoff in gesprek met Mirelle Valentijn over pesten. Deze aflevering van de podcast serie ging op de eerste dag van de ‘Week tegen Pesten’ online en is terug te luisteren via de website van Joyce of op spotify. Zie hiervoor ons nieuwbericht over de podcast.
Het platform ‘kinderopvang totaal‘ (online platform, uitgever van een tijdschrift en podcast) heeft in samenwerking met het Kenniscentrum Omgaan met Pesten vlak voor de start van de Week tegen Pesten artikel gepubliceerd met tips over het omgaan met pesten. In het artikel is ook de link naar het gratis aanbod van de e-learning (de mini-cursus die in samenwerking met werkend leren is ontwikkeld) opgenomen.
Op woensdag 27 september (halverwege de ‘Week tegen Pesten’ publiceerde het Algemeen Dagblad een artikel met een interview van onze trainer Esther van der Tak over cyberpesten. We schreven er een nieuwsbericht over.
Voor het online magazine Vrouw van de Telegraaf werd een artikel geschreven over een moeder die zich zorgen maakte over haar zoon: ‘Ik ben bang dat mijn gepeste zoon (8) nu zelf een pester wordt’. De jongen werd gepest in het vorige schooljaar en zijn moeder ziet zijn gedrag veranderen. Mirelle Valentijn, oprichter van het Kenniscentrum Omgaan met Pesten werd als expert om een reactie gevraagd.
Ook onze trainers die nog in opleiding zijn waren zeer enthousiast en bevlogen actief afgelopen week. In de kop van Noord-Holland verscheen in de lokale media via ‘Regio Noordkop’ een artikel van trainer in opleiding Cheryl de Graaf waarin ze de lezers attendeerde op het door onze trainersgroep ontwikkelde gratis lespakket.