De online wereld is misschien wel de grootste ontmoetingsplek momenteel. De brug om in contact te komen met elkaar is een stuk lager dan in de offline wereld. Een scherm tussen jou en de ander maakt het een stuk sneller om gauw een reactie te plaatsen zonder goed na te denken hoe dit overkomt op de ander. Daarom staat online sociaal gedrag elk jaar in november een week lang extra in de aandacht: de Week van de Mediawijsheid. In dit artikel vind je hoe onze organisatie hier als samenwerkingspartner bij betrokken is.
Thema #hierniet
Het thema in de week van de mediawijsheid voor dit jaar was ‘#hierniet’.
Merk jij dat in jouw groep kinderen te maken krijgen met ongewenst gedrag op social media? Haatspraak, scheldpartijen, kwetsende opmerkingen en ongepaste humor, voor je het weet staat het op social media. Dit zorgt voor een onveilig klimaat op sociale media en dat is dan ook de reden dat de Week van de Mediawijsheid het thema #hierniet heeft gelanceerd.
Feel Fine Online
Ons programma Feel Fine Online wordt voor dit onderwerp ondersteunend ingezet. Tijdens een gastles/workshop ‘Feel Fine Online’ leren deelnemers over de risico’s van sociale media en wat wel gewenst gedrag is.
Ons landelijk netwerk van trainers (we noemen ze ook wel onze groep ‘verschilmakers’) is gedurende het hele jaar actief en speciaal in deze week zijn ze voor diverse workshops en gastlessen uitgenodigd met het ‘Feel Fine Online’ programma. Op basisscholen in de bovenbouw en op het voortgezet onderwijs in de onderbouw zijn vele leerlingen met onze trainers tijdens de interactieve bijeenkomsten aan de slag gegaan.
Wil jij jouw groep de Feel Fine Online training laten volgen? Hier vind je een trainer bij jou in de buurt.
Lespakket
Voor de Week van de Mediawijsheid hebben, naast ons programma ‘Feel Fine Online’ een gratis lespakket ontwikkeld dat je kunt gebruiken in het onderwijs, op de BSO of een andere plek waar kinderen en jongeren samenkomen. Het lespakket is door velen aangevraagd en door het hele land ingezet.
In dit programma geven we kinderen en jongeren onder andere tips en tools om een online misser goed te maken en hiervan te leren.
Wil jij ook bijdragen aan een online veilige omgeving en heb je het lespakket nog niet? Ook na deze actieweek kan je ons lespakket nog aanvragen en extra aandacht besteden aan dit belangrijke onderwerp.
Ouderbetrokkenheid
Onze Sta Sterk trainer Marloes vanTetering heeft in een samenwerking met andere organisaties een ouderavond verzorgd om ouders meer te informeren over het begeleiden van het online gedrag van hun kind.
Het is belangrijk dat elk kind zich veilig en goed voelt op social media en niet te maken krijgt met online pesterijen en nare berichten, maar ook zelf weet hoe hij of zij zich moet gedragen. Daarom is het goed om als ouder te weten wat wel en niet ‘oké’ is op social media en daar met je kind over te praten. Tijdens de goed bezochte ouderavond zijn veel ervaringen gedeeld en ouders gingen met concrete tips op zak weer naar huis.
Onze tips
Zelf zijn wij ook op social media te vinden. Heb je onze groepen ‘verschilmakers omgaan met pesten’ wel eens gevonden op Facebook of Instagram? Dan heb je misschien wel gezien dat we daar regelmatig tips en informatie delen. Natuurlijk gingen onze tips in de Week van de Mediawijsheid over online sociaal gedrag. Soms gaat het online mis. Bijvoorbeeld wanneer jouw online reactie niet goed valt of je iets onaardigs hebt doorgestuurd. Hieronder delen we tips om een online misser goed te maken:
We kijken terug op een succesvolle week als samenwerkingspartner en zullen volgend jaar weer van de partij zijn. Intussen verdwijnt voor ons de aandacht voor een veilige sociale online wereld natuurlijk niet. Het lespakket blijft beschikbaar en ook de workshops en gastlessen ‘Feel Fine Online‘ zijn na deze week in te zetten. Neem contact op met een trainer in de buurt als je wilt weten wat we voor jou kunnen betekenen.