Dus groeit de vraag naar extra steun en training
‘Je wordt er echt verdrietig van’
Steeds meer ouderen en kinderen zoeken steun tegen pesten. Toch blijft een grote groep ook onder de radar. Vooral het online pesten is een hardnekkig probleem. En zie als kind je daar maar eens tegen te wapenen. Dat is knap lastig. Voor kinderen én ouders. Speciale Sta Sterk-trainingen in Waalwijk moeten daarbij helpen.
,,Pesten is echt een groot probleem.”
Marloes van Tetering laat er geen twijfel over bestaan. ,,Kijk maar naar de kille cijfers. Zo’n tien procent van een klas wordt gepest. Van de twintig leerlingen hebben dus zo’n twee à drie kinderen hiermee te maken. En daar zitten ook heftige gevallen tussen.”
De Waalwijkse is eigenaar van het bedrijf Marloeszie. Ze houdt zich bezig met allerlei problemen waar kinderen onder gebukt gaan. Van faalangst, gebrek aan zelfvertrouwen tot pestgedrag. Van Tetering adviseert ouders, kinderen en scholen hoe ze hiermee om moeten gaan. Want dat blijkt knap lastig.
,,Vooral het online pesten neemt een vlucht”, merkt ze. Waar de treiterijen vroeger thuis vaak stopten, gaan ze nu soms gewoon door. Via de mobiele telefoon, sociale media of chatten tijdens het gamen. ,,Het is al lang niet meer zo dat kinderen altijd pas in groep acht of later hun eerste mobieltje krijgen. Die leeftijd schuift gewoon langzaam op.”
Het is belangrijk dat kinderen zelf aangeven dat het fout gaat. Maar dat is nog niet zo simpel. Want ze vrezen de gevolgen. Wordt het dan niet erger? Van Tetering helpt kinderen om voor zichzelf op te komen, weerbaarder te maken en op een goede manier aan te geven wat ze dwars zit.
Wachtlijst
Vorig jaar is ze begonnen met de zogeheten Sta Sterk-trainingen, voor kinderen van twaalf basisscholen in de gemeente Waalwijk. En daar blijkt veel belangstelling voor. Tientallen kinderen staan op de wachtlijst. De gemeente ziet de noodzaak en vraag ook. Daarom trekt Waalwijk dit jaar opnieuw een kleine 25.000 euro uit voor het project. Het moet de kans op verdere problemen voorkomen.
Want dat het pestgedrag er soms flink in hakt, is duidelijk. Zelfs op latere leeftijd kan het diepe sporen nalaten, en grote gevolgen hebben voor het zelfvertrouwen. ,,Je moet er daarom vroeg bij zijn. Maar dat is niet altijd even makkelijk”, beseft Van Tetering. ,,Pesten gebeurt vaak stiekem. Ook op scholen zien ze het niet altijd. Ik legde eerst bij de scholen de vraag neer welke kinderen in aanmerking zouden kunnen komen voor de Sta Sterk-training. Ze kwamen met een handjevol namen. Toen ik het direct aan ouders vroeg, kwamen er tientallen aanmeldingen.”
Rol van ouders
Uiteraard is de rol van ouders heel belangrijk. Zij moeten hun kind bijstaan, weten wat er speelt en helpen waar nodig. De Sta Sterk-trainingen moeten de ouders daarbij helpen. ,,Maar soms kunnen jongens en meisjes ook hulp van buitenaf gebruiken”, weet Van Tetering. ,,Het blijkt voor hen vaak heel lastig om te zeggen wat ze vinden. Altijd zwijgen is niet goed. Aan de andere kant moet je ook uitkijken dat je niet te fel wordt en zélf andere kinderen gaat beledigen.”
Ook helpt Van Tetering de jongens en meisjes om niet te snel conclusies te trekken. ,,Iemand kan ook per ongeluk je etui van het bureau stoten. Dat hoeft niet altijd expres te zijn. Het maakt natuurlijk uit als iemand daarna hard lacht of sorry zegt.”
Wat je volgens haar nog weleens ziet, is dat gepeste kinderen de rollen op de middelbare school willen omdraaien. ,,Ze willen niet nog een keer in zo’n situatie terecht komen en gaan op hun nieuwe school dan zelf pesten. Maar dat is natuurlijk niet de oplossing. Dat zorgt voor nog meer leed.” Ze vindt het heel dapper als kinderen, zoals Ties en Eline (zie hieronder), hun verhaal durven te vertellen. ,,Het is gewoon heel belangrijk dat hier aandacht voor is.”
Eline heeft veel baat gehad bij de Sta Sterk-training
Eline weet maar al te goed hoe het is om gepest te worden. De 9-jarige Waalwijkse vond het online thuis les krijgen in de coronatijd eigenlijk best fijn. Je hoeft niet met buikpijn naar school, omdat je niet weet wat je te wachten staat. Het is iets waarover een kind zich eigenlijk geen zorgen zou moeten maken. Maar pestgedrag heeft een grote impact.
Je loopt er als kind ook niet zomaar mee te koop. Maar het is wel belangrijk dat dit soort verhalen naar buiten komen, dat het probleem bespreekbaar wordt. En daarom wil Eline er ook best over vertellen. ,,Want je wordt er soms verdrietig van.”
Waarom ze weleens het mikpunt van pesterijen is? Ze weet het eigenlijk niet goed. Eline heeft dezelfde hobby’s als veel andere kinderen: spelen, hiphopdansen, haar mobiele telefoon. Wel heeft ze al jaren last van migraine, waardoor ze weleens thuis moet blijven. Ook is ze soms een beetje op zichzelf en beslist geen meeloper. ,,Als je niet zo veel vrienden hebt, word je, denk ik, sneller gepest”, legt Eline uit. ,,Het gaat toch vaak om groepen.”
Het blijkt ook vaak lastig om er een eind aan te maken. Volgens haar zit haar school Villa Vlinderhof er nu wel veel strenger op. Maar het uitschelden en uitsluiten gebeurt meestal buiten, waar anderen het niet of moeilijk kunnen zien. Soms gaat het pesten thuis ook nog gewoon door, via de mobiele telefoon. “Ik heb er ook één”, vertelt Eline. ,,Dat ging ook niet altijd goed. Mama houdt dat nu mee in de gaten.”
Om Eline ook weerbaarder te maken, is ze de Sta Sterk-trainingen gaan volgen. Net als haar oudere zus Kimberly, die vooral soms moeite had haar emoties te uiten. Eline heeft geleerd om op een goede manier voor zichzelf op te komen. ,,En soms dacht ik al te snel dat kinderen mij pesten. Dan vond ik dat ze iets onaardigs zeiden, maar bedoelden ze dat misschien niet zo.”
Ze heeft onlangs ook met een pester gesproken over zijn gedrag. ,,En dat vind ik heel knap”, aldus moeder Angela. ,,Het is sowieso heel goed van haar om dit te vertellen. Het is nu nog te vaak een taboe, maar dat moet helemaal niet. Dit is voor kinderen zo ingrijpend. Laten we er vooral over praten.”
Ties is veel zelfverzekerder geworden door de Sta Sterk-training
‘IK HEB SNEL DOOR WIE DE PESTERS EN MEELOPERS ZIJN’
Kinderen die plots veranderen in pestkoppen; Ties heeft het zelf van dichtbij zien gebeuren. En probeer dan maar eens voor jezelf of anderen op te komen. Dat is voor de meeste mensen al knap lastig. Laat staan als je 11 jaar bent, en nog niet zo stevig in je schoenen staat.
Ties Timmermans uit Waspik is een vrolijke, makkelijke pratende jongen, gek van Lego en lezen. ,,Ik heb het heel goed naar mijn zin op mijn nieuwe school, de Wegwijzer in ’s Gravenmoer”, vertelt de leerling van groep 7 enthousiast. Een frisse start, andere plek, nieuwe vriendjes: het was precies waar Ties naar op zoek was. Hij praat overigens vol lof over zijn vorige school, die hem ook alle aandacht gaf. Maar soms blijk je ergens anders net wat beter te passen.
Dat Ties soms wat zelfverzekerder mag zijn, weet hij van zichzelf. Toen zijn juf op de vorige school hem attendeerde op de Sta Sterk-training, besloot hij deze na overleg met zijn ouders te gaan volgen. In tien weken tijd is er aan zijn zelfvertrouwen gewerkt, en hoe je het beste kan reageren op pesterijen of opmerkingen die enorm kwetsend kunnen zijn. Met praktijkvoorbeelden, toneelstukjes en huiswerk is hij met een groep kinderen uit andere dorpen en van andere scholen aan de slag gegaan.
,,Je leert om te zeggen dat je dingen niet leuk vindt, of juist hoe je iets goed maakt”, geeft Ties enkele voorbeelden. ,,En ook hoe je sterk staat, met je handen in de zij, rug recht en de ander aankijken. Maar dat moet je niet de hele tijd doen, want dan kom je misschien wel te fel over.”
Of hij is veranderd? Dat vindt Ties lastig te zeggen. ,,Maar ik beveel het iedereen aan. Ik heb nu altijd snel door wie de pesters zijn, of de meelopers.” Ook durft hij meer voor zichzelf op te komen. ,,Voor veel kinderen is dat toch lastig”, weet zijn vader. ,,En dat heeft vaak niets te maken met opvoeding. Zijn broer heeft daar bijvoorbeeld helemaal geen moeite mee. Ieder kind heeft z’n eigen karakter. Ties is heel sfeergevoelig.”
Dat Ties zijn plek op de Wegwijzer heeft gevonden, geeft veel rust. ,,Ik heb daar vrienden, en er wordt weinig gepest”, vertelt hij. ,,Ook bij deze school letten ze daar heel erg op. Dat is fijn.”
Door Michel Koster 25-04-21, 11:00 Bron: BD