Gastblog door Carola van Gorkum, coördinator activiteitenontwikkeling bij Junis Kinderopvang.
Terugblik op de week tegen pesten
Van 27 september t/m 1 oktober vond de Week Tegen Pesten plaats. Het motto van de Week Tegen Pesten 2021 was ‘Buitensluiten? Uitgesloten!’. Samen zorg je dat iedereen erbij hoort, een plek heeft en zich welkom voelt. Buitensluiten hoort daar niet bij!
Als ouder kun je kinderen ondersteunen bij de ontwikkeling van weerbaarheid en het omgaan met pesten. Carola blikt terug op het webinar dat zij organiseerde voor ouders vanuit het ontwikkellab.
Webinar voor ouders
Op woensdag 29 september deelde Mirelle Valentijn, voorzitter van Stichting Omgaan met Pesten, docent aan het kenniscentrum Omgaan met Pesten en Sta Sterk trainer, haar kennis en ervaring over het voorkomen van pesten tijdens een webinar voor ouders van Junis Kinderopvang en De Drie Ballonnen.
Mirelle startte het webinar met het geven van basisinformatie. Wat is nu het verschil tussen plagen, pesten en ruzie? En welke rollen zie je naast het slachtoffer en de pester nog meer terugkomen bij pesten?
Een rollenspel online met ouders? Ja dat kan!
Vervolgens speelde ze samen met Sta Sterk trainer Marlies Vlieland korte rollenspellen uit, die de ouders aan het nadenken bracht en interactie uitnodigde. Het maakte echt het gesprek los en de betrokkenheid en inzichten rond weerbaar gedrag namen daarmee toe.
Praktische handvatten
Mirelle gaf ouders praktische handvatten om kinderen te leren de weerbaarheid te vergroten, o.a. door positief te leren denken en te zorgen voor helpende gedachten. Gedachten zoals ‘Ik ben sterk’, ‘Ik ben trots op mezelf’ en ‘Ik zeg nee’.
Ook gaf ze tips hoe je als ouder zelf kan bijdragen aan de ontwikkeling van weerbaarheid, o.a. door zelf het goede gedrag te laten zien, maar ook door de kracht van kleine stappen te laten inzien.
De 60 ouders die het webinar volgden ontvingen achteraf nog extra informatie waar zij thuis mee aan de slag konden gaan.
Belangrijkste tip: Ga regelmatig in gesprek
Eén van de belangrijkste tips van de avond was: ga regelmatig met je kind in gesprek over het omgaan met anderen.
Hieronder vind je een aantal voorbeeldvragen om je op weg te helpen:
- Wat heb je vandaag in de pauze op school beleefd en met wie?
- Wat was je leukste en minst leuke moment vandaag?
- Wat dacht en voelde je toen?
- Waren dat fijne gedachten en gevoelens op juist niet?
- Kun je jouw gedachten sterker maken? Wat zou er dan veranderen?
- Heb je iemand gezien die geen fijne pauze had? Wat gebeurde er?
- Wat heb jij gedaan om dit kind een beter gevoel te geven?
- Wat zou jij kunnen doen om dit kind vaker een fijne pauze te geven?
- Wie zou jou daarbij kunnen helpen?
Heb je behoefte aan meer informatie over dit onderwerp? Lees meer blogs op de site van het Kenniscentrum Omgaan met Pesten of neem contact op met een trainer in jouw omgeving.