Week tegen pesten 2020 – een terugblik

Geplaatst maandag september 28, 2020 Door Mariëlle Hage-van GinkelWeek tegen pesten 2020 - terugblik

Vorige week was het de ‘week tegen pesten’; een periode waarin we vanuit onze Stichting Omgaan met Pesten veel extra initiatieven ontplooien. Afgelopen week zijn er diverse acties door het hele land georganiseerd.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde week, met veel aandacht voor de belangrijke onderwerpen: algemene sociale veiligheid en  specifiek pesten. 

We blikken terug op een paar bijzondere acties:

Gratis lespakket

Elk jaar ontwikkelt een enthousiaste werkgroep binnen onze Stichting een gratis lespakket dat in te zetten in in het onderwijs (PO en VO) en bijvoorbeeld op sportclubs. Dit jaar was het thema van dit pakket (passend bij het thema van de ‘week tegen pesten’): Samen maken we het verschil. We kunnen met recht zeggen dat er dit jaar weer een geslaagde pakket is samengesteld, want het gratis pakket is massaal aangevraagd. Voor sommige scholen is 1 aanvraag gedaan en is het lespakket in alle klassen van de school ingezet. Daarmee is het bereik nóg groter.

Het lespakket is ook na de ‘week tegen pesten’ nog in te zetten en kan het hele jaar gebruikt worden, bijvoorbeeld in een mentorles.
Heb je het pakket gemist? Geen probleem; je kan het nog steeds aanvragen en dan krijg je het vanzelf toegestuurd. Aanvragen kan met een klik naar deze pagina

Kinderburgemeesters met tik-tok succes

Kinderburgemeesters samen aan zet

Kinderburgemeesters Sanne en Lucas hebben zich met veel energie ingezet tegen pesten. Ze zijn als ‘kinderburgemeesters’ benoemd en voelen betrokken bij het onderwerp. Samen met voorzitster van onze Stichting Mirelle heeft Sanne ze een workshop op haar school gegeven. Er is ook een kahoot– quiz bedacht die ingezet kan worden in het onderwijs. Het grootste bereik hadden ze echter met hun tik-tok filmpje dat veel aandacht kreeg op social media. In dat filmpje geven ze tips aan anderen hoe je iemand met je eigen filmpje kan helpen. Wil je ook zo’n filmpje maken? Sanne en Lucas geven je tips: hier de link naar hun video.

Bakken tegen pesten

In Woerden ontstond een lekkere actie: samen met de 15-jarige Kim bedachten onze trainers Jacqueline en Esther het ‘samen bakken tegen pesten’. Ze riepen lezers op om een lekkere taart of cake te maken. Omdat uitdelen van het lekkers in verband met Corona helaas niet mogelijk was, riepen ze lezers op om  een foto van hun baksels te delen op social media en daarmee aandacht te vragen voor de ‘week tegen pesten’ met ‘hashtags’. Hier is veel gehoor aan gegeven. In de Woerdense courant werd de oproep lokaal gedeeld.

Jeugdjournaal special

Onze voorzitter en initiatiefneemster van Stichting Omgaan met Pesten Mirelle Valentijn heeft de ‘week tegen pesten’ afgetrapt met een interview voor de special van het jeugdjournaal over pesten. Samen met haar dochter Nikita vertelde Mirelle over de impact van pesten. Naast het interview was de uitzending informatief en diende het de volgende dag in veel schoolklassen als ‘aftrap’ voor deze bijzondere week. 

Winacties

Op social media (bijv. Facebook en Instragram) konden de volgers van onze Stichting de hele week meedoen aan diverse winacties. Zo maakten volgers kans op mooie materialen die belangeloos ter beschikking werden gesteld:

  • Het boek met kaartenset ‘ontspannende massageverhalen met Jurre en Inge’ van Linda Gielen  
  • Complimentenspel en complimenten- inspiratieboek van Daphne Hoogendoorn en Manon Ende 
  • Spel en workshop ‘Respect; hoe zie jij het?’ van onze trainer Michanou Selberie en Roos Gerarts
  • Online programma ‘Stralen, Sprankelen en Spelen met Complimenten in de klas’ van Daphne Hoogendoorn en Manon Ende (van het Complimentenspel)
  • Interactief prentenboek ‘Krabbetje Kor wil rechtdoor’ van Kim Aukema en Erika Meershoek
  • Een schoolabonnement op het programma ‘DramaOnline’; de complete dramamethode voor het basisonderwijs.

Workshops en gastlessen

Door het hele land hebben onze trainers in de afgelopen week workshops en thema bijeenkomsten georganiseerd en begeleid. Een greep uit het aanbod:

Onze trainer Marloes Faesen heeft op maandag in Venray in drie bovenbouw groepen van de Montessorischool een workshop verzorgd. 

Trainer Kim Aukema mocht in Haarlem kinderen inspireren met haar workshops.

Mirelle Valentijn zette zich in om voor een school in de gemeente Ronde Venen samen met kinderburgemeester Sanne op de school van Sanne een thema ochtend te verzorgen.

Misschien is zo’n workshop ook wel iets voor uw organisatie? Hier kunt u meer vinden over het workshop aanbod.

Overige media

Onze trainers zijn naar aanleiding van de ‘week tegen pesten’ in diverse lokale en landelijke media verschenen.

Zo gaf trainer Esther met haar zus Shirley een power interview voor ‘Wendy online‘.

In het tijdschrift Linda verscheen een artikel over Mirelle (initiatiefnemer van onze Stichting) en de impact van pesten op haar leven en de ware tijd voor haar dochter die ook werd gepest. Hierover werd ook geschreven in het AD.

(Onder andere) naar aanleiding van het verhaal van Mirelle vragen ouders zich af wat zij kunnen doen om te helpen als hun kind gepest wordt. Daarvoor zetten onze trainers zich in, bijvoorbeeld door speciale themabijeenkomsten voor ouders te organiseren. Meer informatie hierover vindt u hier.

In newszone verscheen een artikel in samenwerking met onze stichting, over de impact van social media en online pesten. De impact van cyberpesten kan groot zijn. Daarom verzorgen onze trainers door het hele land workshops over dit onderwerp. Wilt u er meer over weten? Kijk dan hier voor het aanbod.

In het noorden van het land verscheen een artikel in de ‘Veendammer’ waarin trainer Alida Boonstra het gratis lespakket onder de aandacht brengt en het belang voor aandacht voor het onderwerp ‘pesten’ onderschrijft. 

In Haarlem verscheen in de krant ‘jong 023‘ een interview met trainer Kim Aukema. Ze publiceerde daar ook tips en verzorgde een workshop in Haarlem.

In de Woerdense Courant werd de oproep ‘samen bakken tegen pesten’ van trainers Jacqueline en Esther geplaatst.

Ook verschilmaker worden?

Bent u na het lezen van al onze acties geïnspireerd bent geraakt om ook het verschil te maken bij pesten? Dat kan door een training of workshop te organiseren. Of zelfs door je aan te sluiten als trainer bij onze stichting.

Neem eens een kijkje op deze pagina voor ons aanbod in trainingen, workshops en thema bijeenkomsten voor kinderen, tieners en professionals.

En als u interesse heeft in onze trainersopleiding, dan is hier alle informatie over de opleiding te vinden. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf in voor onze nieuwsbrief!