‘Denk FF na! Als het om geklets gaat’. Dat is dit jaar het thema van de Week tegen Pesten. We zoomen in op het onderwerp ‘kletsen’: wat is het eigenlijk en hoe groot is de impact ervan? Het Kenniscentrum Omgaan met Pesten sluit aan bij het thema met een lespakket en ouderbijlage.
Inzet van het lespakket
De Week Tegen Pesten van 23 tot en met 27 september is een initiatief van onze vaste samenwerkingspartner Stichting School & Veiligheid. Ieder jaar zetten zij zich samen met diverse organisaties in om van de Week tegen Pesten een succes te maken. Wij hebben ook een lespakket ontwikkeld voor kinderen en jongeren en dit jaar daar ook een ouderbijlage aan toegevoegd: ‘kletsen aan de keukentafel’ voor kinderen en ‘babbels op de bank’ voor jongeren. Zowel het lespakket als de ouderbijlage kun je hier aanvragen.
Met het aanbieden van het lespakket draagt het Kenniscentrum Omgaan met Pesten bij aan het creëren van een sociaal veilige groep waarin respect, acceptatie, waardering en begrip voor elkaar, de boventoon voeren. Daarnaast wil het Kenniscentrum, met het inspelen op het thema, kinderen en jongeren laten nadenken over de vormen en de effecten van ‘kletsen’. Hierdoor leren ze een bewuste keuze maken als ze in aanraking komen met roddelen.
‘Minimaatschappij’
Kinderen en jongeren maken allen deel uit van de ‘minimaatschappij’, bijvoorbeeld als leerlingen van dezelfde school, kinderen op de BSO of teamgenoten bij de sportvereniging. Door met de werkvormen uit het lespakket aan de slag te gaan, leren ze dat iedereen gelijkwaardig is en begrip te hebben voor andere opvattingen. Zo willen wij bijdragen aan het samenleven met elkaar en sociale veiligheid in groepen.
Mirelle Valentijn
Oprichtster van Kenniscentrum Omgaan met Pesten.Doelgroep & geschikt voor…
Het lespakket kan worden ingezet in basisscholen, op het voortgezet onderwijs, de BSO binnen de kinderopvang, bij (sport)verenigingen, het jeugd- en jongerenwerk en andere organisaties waar jeugd en jongeren samenkomen en bestaat uit diverse werkvormen, tips en tools. We hebben twee pakketten gemaakt: één specifiek voor kinderen en één afgestemd op jongeren. Na het aanvragen heb je ze allemaal tot je beschikking, zo kun je zelf het pakket kiezen dat aansluit op jouw doelgroep en daarin ook de werkvormen selecteren.
Kletsen aan de keukentafel & Babbels op de bank
Nieuw dit jaar is onze ouderbijlage ‘Kletsen aan de keukentafel’ en ‘Babbels op de bank’. Hiermee helpen we ouders/verzorgers op weg om thuis met hun kind in gesprek te gaan over het thema van de Week tegen Pesten. Kinderen en jongeren praten eerder met hun ouders/verzorgers over pesten. Zij zijn een belangrijke informatiebron voor de professionals of vrijwilligers van de organisatie. Door elkaar op tijd te informeren kan pesten worden voorkomen of vroegtijdig gesignaleerd en aangepakt worden. Met de tips en tools in de ouderbijlage, kunnen ouders/verzorgers spelenderwijs in gesprek met hun kind.
Verdiepingsworkshop in jouw organisatie
Rondom de Week tegen Pesten verzorgen onze Sta Sterk trainers met plezier bij jou in de groep een verdiepingsworkshop of gastles voor de kinderen en jongeren. Ook een themabijeenkomst voor ouders of een workshop, training of studiedag voor professionals en/of vrijwilligers behoort tot de mogelijkheden.
Over de Sta Sterk trainers
De professionele trainers van Kenniscentrum Omgaan met Pesten zijn actief in heel Nederland. Zij zijn werkzaam vanuit hun eigen praktijk, school of organisatie. Tijdens hun intensieve opleiding bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten hebben zij geleerd te werken met de Sta Sterk methodiek.
Scholen en andere organisaties kunnen terecht bij trainers voor deskundigheidsbevordering van personeel en ondersteuning bij de ontwikkeling van het sociaal veiligheidsbeleid.
De trainers geven ook de antipestprogramma’s ‘Sta Sterk op School’en ‘Omgaan met Elkaar’ en de workshop Feel Fine Online aan klassen binnen het basis- en voortgezet onderwijs. Ouders kunnen hun kind aanmelden voor een Sta Sterk training en de brugklastraining Stevige Stap. Daarnaast bieden de trainers ook ondersteuning aan ouders via themabijeenkomsten.
Trainers zetten zich daarnaast belangeloos in binnen projectgroepen. De ontwikkeling van het gratis lespakket voor de Week tegen Pesten is daar een goed voorbeeld van.
In oktober starten weer opleidingen, o.a. anti-pestcoördinator/coördinator sociale veiligheid en Sta Sterk trainer.