Lancering videoclip ‘Proud to be me’
In september wordt de nieuwe campagne ‘Proud to be me’ gelanceerd. Samen met de videoclip wordt een gratis lespakket voor scholen verspreid, dat ingezet kan worden in de week tegen pesten van 17 tot en met 21 september.
Dit project is ontstaan vanuit het initiatief van Joyce Rising. Zij benaderde onze stichting voor een samenwerkingsproject. Joyce is singer, songwriter, producer, vocal coach en heeft vanuit haar eigen ervaringen met pesten een prachtig lied geschreven ‘Proud to be me’. Joyce wilde trots op zichzelf zijn, ondanks het pesten en wat er allemaal is gebeurd in het verleden. De boodschap van haar lied wil zij graag zo breed mogelijk verspreiden en wij helpen haar daarbij.
Figuranten van 8 tot 80 jaar
Afgelopen weken vonden de opnames plaats van de videoclip met figuranten van 8 tot 80 jaar. ‘Proud to be me’ richt zich op kinderen, jongeren en volwassenen die gepest zijn. Uit verschillende gemeenten hebben kinderen en jongeren meegedaan, leerlingen van basisschool Vlinderbos, de Pijlstaartschool, Willespoort en het Veenlanden College. Zij mochten stralen tijdens de opnames voor de videoclip.
Nikita en Keano uit Wilnis hebben een figuranten hoofdrol. Zij mochten een scene opnemen, waarin zij voor een spiegel stonden. Daar waren allemaal nare woorden op geschreven, die tegen gepeste kinderen worden gezegd. Ze kregen de opdracht om emoties te laten zien als verdriet, boosheid en tot slot de trots bij het kijken naar jezelf in de spiegel en verwijderen van alle nare woorden.
Het stomme aan pesten is dat je gaat geloven dat het waar is wat ze tegen en over je zeggen, dat maakt je heel verdrietig
Nikita vertelde dat de woorden op de spiegel haar erg raakten. “Het stomme aan pesten is dat je gaat geloven dat het waar is wat ze tegen en over je zeggen, dat maakt je heel verdrietig. Terwijl er eigenlijk niets van klopt. Iedereen is goed zoals die is en mag zichzelf zijn. Ik vind het heel mooi om mee te doen aan deze videoclip en te zorgen dat mensen nadenken over pesten, want het maakt je kapot.”
Werken aan een veilige omgeving
In de praktijk merken trainers Omgaan met Pesten dat het belangrijk is dat kinderen zich gezien en gehoord voelen. Door de groepsdruk, hoge verwachtingen, sociale media merken we dat het zelfbeeld van kinderen steeds vaker wordt aangetast. Ze zijn bang om zichzelf te laten zien en gaan zich aanpassen aan de wensen van anderen.
Met het lespakket wil de stichting scholen inspireren om samen met de kinderen aan de slag te gaan en te werken aan een veilige omgeving waarin respect en acceptatie de boventoon voeren.
Op onze website vindt u meer informatie over het lespakket, verdiepingsworkshops die de trainers in de klas geven en de workshops voor ouders of professionals.
Trainer omgaan met pesten worden
De trainers van stichting Omgaan met Pesten zijn actief in heel Nederland en professionals. Scholen en andere organisaties kunnen terecht bij trainers voor deskundigheidsbevordering van personeel en ouders en voor ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van antipestbeleid. Ook geven trainers de antipestprogramma’s ‘Sta Sterk op School ‘en ‘Omgaan met Elkaar’ aan klassen binnen het basis- en voortgezet onderwijs. Ouders kunnen hun kind aanmelden voor een buitenschoolse Sta Sterk training.
In oktober draait weer een cursus voor de functie van anti-pestcoördinator / coördinator sociale veiligheid binnen het onderwijs en in november begint de opleiding tot trainer omgaan met pesten.