Heb jij zorgen, omdat jouw kind wordt gepest, minder weerbaar is of onzeker?
Gelukkig zijn er doeltreffende oplossingen.
Een van de oplossingen is je kind een Sta Sterk training te laten volgen. In deze training leren kinderen sterke lichaamstaal eigen maken, het zelfvertrouwen vergroten en opkomen voor zichzelf. Daarmee neemt de weerbaarheid toe, waardoor zij effectiever reageren op pestgedrag. De training kan in groepsverband maar ook individueel gevolgd worden.
‘Onze Alina werd gepest en werd steeds stiller. Ze heeft veel baat gehad bij de korte en krachtige reacties die haar werden geleerd.
Nu heeft ze het weer fijn op school.’
Samira (moeder van deelnemer Alina -15 jaar)
Voor kinderen in groep 8 die de stap naar het voortgezet onderwijs gaan maken, kan de brugklastraining Stevige Stap een goede ondersteuning bieden.
Na de training voelen zij zich zekerder in deze nieuwe situatie en hebben ze hun weg gevonden in het voortgezet onderwijs. Ze maken letterlijk een ‘Stevige Stap’.
Praten over pesten
Het is belangrijk om stil te staan bij de omgeving waar het pesten plaatsvindt. Dit kan verschillen. Pesten kan plaatsvinden op school, de sportvereniging, buitenschoolse opvang of in de wijk. Het is daarom heel zinvol om met de betrokkenen te gaan praten, om op die manier het pesten te verminderen en te stoppen.
Pesten aanpakken op school en in andere organisaties waar kinderen samenkomen
Onze trainers ondersteunen bij het voorkomen van pesten door samen te werken met de organisatie aan bewustwording en preventie in contact met kinderen, jongeren, ouders, professionals en vrijwilligers. Het werken aan sociale veiligheid staat hierbij centraal.
Onze trainers bieden ook verschillende mogelijkheden om in samenwerking met de omgeving en/of organisatie waar pesten plaatsvindt, het pesten aan te pakken.
Trainers kunnen ouders ondersteunen bij gesprekken, een Sta Sterk workshop of Feel Fine Online workshop geven of een antipestprogramma inzetten zoals Sta Sterk op School of Omgaan met Elkaar.
‘Er werd veel gescholden in onze klas. Sommige kinderen voelden zich alleen in onze klas en kwamen niet graag meer naar school. In de Omgaan met Elkaar lessen hebben we veel uitleg gekregen en geoefend in toneel hoe het anders kan. Dat was heel leuk. Nu schelden we veel minder en maken we plezier met elkaar.’
Vanessa (leerling basisschool)
Wij verzorgen (fysieke en online) themabijeenkomsten en informatie-/ouderavonden voor ouders en verzorgers binnen het onderwijs, de kinderopvang, jeugd- en jongerenwerk en de sportomgeving. Op deze bijeenkomst ontdekken aanwezigen hoe zij kunnen bijdragen aan het voorkomen, signaleren en aanpakken van pesten.
Praktische handvatten bij sociale veiligheid
Onze aanpak is gericht op het aanbieden van praktische handvatten aan minder weerbare kinderen en slachtoffers om pesten tegen te gaan en/of te stoppen. Kinderen leren beter omgaan met pesten, waardoor zij er minder last van hebben. Dat betekent dus ook dat er minder kans is op de nare gevolgen van pesten zoals angst, onzekerheid en depressieve gevoelens. Daarnaast wordt gewerkt aan sociaal veiligheid in groepen.
De interventies Sta Sterk op School en Omgaan met Elkaar van Stichting Omgaan met Pesten zijn op de lijst van veelbelovende anti-pestmethoden geplaatst. Dit betekent dat deze programma’s kwaliteit bieden en ingezet kunnen worden op scholen.
‘Wij hadden altijd veel gedoe op school in de pauze met buitenspelen. Dan deden kinderen niet aardig. Nu gaat het beter. We overleggen wat we gaan doen en kijken beter of iedereen het leuk heeft’
Loek (leerling basisschool)
Neem eens vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Door wie
Het programma wordt uitgevoerd door een trainer die is aangesloten bij de Stichting Omgaan met Pesten. Deze trainer heeft één of meer opleidingen afgerond bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten.
Vind een trainer
Vind een trainer in de buurt. Zoek op plaatsnaam of provincie in het overzicht