Wat gedachtekracht en pesten met elkaar te maken hebben

Geplaatst woensdag januari 30, 2019 Door Mariëlle Hage-van GinkelOver de kracht van positief denken bij het voorkomen en aanpakken van pesten!

In dit interview van CJG043 met Mirelle Valentijn van Stichting Omgaan met Pesten lees je meer over de kracht van positieve gedachten en hoe deze bijdragen aan het voorkomen en aanpakken van pesten. Ze gaat in op de verschillende rollen in een groep en de gedachten die er kunnen zijn bij een pestsituatie. Ook wordt duidelijk waarom het hebben van positieve gedachten zo belangrijk is om pesten tegen te gaan of te stoppen.

Op dinsdag 19 februari vindt er in Centre Ceramique Maastricht een thema- en workshopavond plaats rondom het thema ‘Samen Sterk tegen Pesten’. Tijdens deze avond verzorgt Stichting Omgaan met Pesten een aantal workshops, waaronder ‘Praten met je kind over zijn/haar rol in de groep’ en ‘Gedachtekracht’. Interessante, maar vooral ook belangrijk thema’s die bij het voorkomen en aanpakken van pestproblematiek echt het verschil kunnen maken! In een interview met het CJG043 licht inhoudelijk expert Mirelle Valentijn vast een tipje van de sluier over de kracht van positief denken (gedachtekracht) bij het voorkomen en aanpakken van pesten!

 

Ik zeg maar niets, anders moet ik straks weer huilen…

“Een kind dat gepest wordt, kan bijvoorbeeld vaak denken ‘ik zeg maar niets, want anders moet ik straks weer huilen.’ De angst om te moeten huilen en de gedachte dat dit zou kunnen gaan gebeuren als het iets zou zeggen, zijn in sterke mate van invloed op het gedrag van dit kind. Het maakt dat het kind ‘zwak’ reageert en het ook lastig vindt om zijn of haar grenzen aan te geven.

Wat we zo’n kind proberen te laten ontdekken, is dat het – door die gedachte te veranderen naar een positieve/helpende gedachte – ook dat onderliggende gevoel kan aanpakken en dat het dan ook makkelijker wordt om wel voor jezelf te zorgen en je grenzen aan te geven. Vaak zijn kinderen met negatieve gedachten zo bezig met wat ze niet willen dat gebeurt, dat er bij wijze van spreken nog maar iemand hoeft te wijzen, of de tranen komen al, in dit voorbeeld.”

 

Een helpende gedachte als ‘ik ga het eens proberen’, geeft ook direct meer ruimte dan ‘ik kan het niet’ en zal voor je kind een stuk aannemelijker klinken.

 

Het Ik Denk Me Sterk spel

Aan de slag met het omvormen van gedachten? 

Mirelle ontwikkelde samen met Stichting Omgaan met Pesten het Ik Denk Me Sterk spel. Het spel bestaat uit 60 kaarten. Alle kaarten zijn voorzien van een afbeelding waarop je kunt associëren en een helpende gedachte waarover je spelenderwijs in gesprek kunt gaan.  Tijdens het spel leren kinderen de eigen niet-helpende gedachten herkennen en omzetten in helpende gedachten. Wanneer zij het spel vaker spelen, zullen zij positiever gaan denken en gemakkelijker voor zichzelf en een ander opkomen. Hierdoor zullen zij als individu en als groep beter gaan functioneren.

Klik hier om dit spel te bestellen!

 

Meer weten? Kom naar de thema- en workshopavond in Maastricht!

Mirelle Valentijn verzorgt samen met haar collega’s Brenda Vinck en Astrid Westendorp een aantal interessante workshops over onder meer gedachtekracht en praten met je kind over zijn/haar rol in de groep. Meer informatie over deze avond vind je in de activiteitenagenda van Centre Ceramique. Wil je je direct aanmelden? Stuur dan een mail naar klantenservice@maastricht.nl

Lees hier het hele interview met Mirelle Valentijn.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf in voor onze nieuwsbrief!